Nederland in de Europese krant met gas, energietoeslag en drugscriminaliteit

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese krant. Nederland haalt deze week de Europese koppen met een enorm gasveld, kritiek die misschien toch niet ‘meevalt’ en de georganiseerde misdaad.

2 min. leestijd

Europa heeft een enorm gasveld, maar kan het niet gebruiken. Het Duitse Focus schrijft over het Gronings gas: ‘Het grootste gasveld van Europa ligt op slechts enkele kilometers over de Duitse grens.’ De gaswinning heeft ernstige problemen veroorzaakt, schrijft Focus, ‘naar verwachting gaat het veld volgend jaar helemaal dicht.’ De Duitse journalist Dick Kleijer woonde zeven jaar geleden in Loppersum, en deelt zijn ervaringen. Bij aardbevingen trilt het glas in de ruiten, boeken vallen om, schilderijen vallen van de muren. ‘Misschien,’ dacht hij toen, ‘zou het veiliger zijn om voortaan in het tuinhuisje te slapen. Het is van hout, dus het is er veiliger bij de volgende aardbeving.’ Premier Mark Rutte houdt Groningen als laatste redmiddel in gedachten voor ‘extreme gevallen, als al het andere faalt.’

Kritiek op Nederland en Duitsland

Het ‘viel het wel mee’ met de kritiek op Nederland en Duitsland tijdens de bijeenkomst van Europese leiders in Praag vrijdag, zei premier Rutte achteraf. Sommige lidstaten en Eurocommissarissen vinden dat de twee landen met hun stevige compensatiepakketten voor energieprijzen de concurrentiepositie van andere lidstaten ondermijnen. De Poolse krant Wyborca Gazeta bericht achteraf juist over een ‘ruzie’ tussen lidstaten over maatregelen om de energieprijs naar beneden te halen. De Poolse premier Mateusz Morawiecki ging hard in de aanval, schrijft de krant. Eurocommissarissen Thierry Breton en Paolo Gentiloni hebben voorgesteld om met steunfondsen te komen voor landen die zelf geen steunbudget in de strijd kunnen gooien, maar Nederland en Duitsland zijn daar weinig enthousiast over.

Het kartel, de journalist en de bendemoorden

‘In een land dat bekend staat om zijn liberale drugsbeleid, opereerde de georganiseerde misdaad jarenlang onder de neus van het publiek – totdat een reeks schokkende moorden onthulde hoe diep het probleem ligt.’ The Guardian plaatst een lang stuk over de georganiseerde misdaad in Nederland, dat onder andere ingaat op de moord op Peter R. de Vries. De Britse journalist spreekt, onder andere, Paul van Liempt, een Nederlandse journalist die onlangs een boek over het Openbaar Ministerie publiceerde. Over het type bruut geweld dat Nederland de afgelopen jaren heeft meegemaakt, zegt hij: “Dit hadden we niet kunnen bedenken: het is alsof je kan me niet voorstellen dat Covid begint.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie