Het is de week van de Europese verkiezingen. Nederland had de eer om als eerste land op donderdag naar de stembus te gaan. In de voorlopige uitslag lijkt het erop dat GroenLinks-PvdA de grootste is geworden, iets wat gelijk door andere Europese kranten werd opgepikt. Verder schreven de Britten over de mogelijke gevangenisstraf die twee Nederlandse activisten boven het hoofd hangt in Letland voor het helpen van een aantal migranten in nood. Als laatste kondigde Nederland deze week aan voorlopig niet meer mee te willen doen aan het Songfestival.
Verkiezingsuitslag
Als eerste EU-land mocht Nederland afgelopen donderdag naar de stembus voor de Europese verkiezingen. De verwachting was een grote ruk naar rechts. Die is er gekomen, maar met toch iets meer tegenwind dan verwacht. GroenLinks-PvdA lijkt namelijk net meer zetels te gaan halen dan de PVV.
Dit nieuws werd al snel overgenomen door andere Europese kranten, zo ook de Duitse krant Welt. Vanavond krijgen we officieel te horen of de partij, onder leiding van oud chef Green Deal Timmermans, daadwerkelijk heeft gewonnen van Wilders.
Migratie
Twee Nederlanders, Abdulaal Hussein en Martine Doppen, riskeren tot acht jaar gevangenisstraf in Letland voor het helpen van vluchtelingen. Dit schrijft de Britse krant The Guardian.
De twee besloten naar Letland te gaan om de zus van Hussein te redden, die vastzat zonder voedsel of water na de grens met Wit-Rusland te hebben overgestoken. Nadat ze haar hadden gevonden, brachten ze haar en twee andere vluchtelingen naar een veilige plek in Litouwen. Vervolgens keerden ze terug om de overgebleven vluchtelingen op te halen. Hier werden ze gearresteerd en beschuldigd van mensensmokkel.
Hussein en Doppen riskeren nu allebei tot acht jaar gevangenisstraf. De twee zijn nu in Nederland, waar de zus van Hussein de uitkomst van haar asielaanvraag afwacht. Binnenkort zullen ze echter weer naar Letland moeten terugkeren. Ze zijn van plan hun straf te accepteren, maar willen benadrukken dat ze handelden uit het “menselijk instinct om anderen in nood te helpen”. Ze hopen op een voorwaardelijke straf.
Songfestivalstop
Nederland overweegt deelname aan het Songfestival op te schorten, aldus omroep AVROTROS. Dit besluit volgt op de recente diskwalificatie van Joost Klein vanwege een incident met een cameravrouw. Ook in België volgen ze het nieuws rond Joost klein op de voet, valt te lezen in een artikel van De Morgen.
AVROTROS eist dat de EBU, de organisator van het Songfestival, eerst structurele veranderingen doorvoert om “artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen”. De omroep noemt de diskwalificatie “disproportioneel” en benadrukt de noodzaak van een onafhankelijk onderzoek.
Het Zweedse Openbaar Ministerie doet overigens ook nog onderzoek naar het incident, waardoor de details van wat er precies is voorgevallen nog niet openbaar gemaakt kunnen worden.