Deze week werden de straffen in het proces rond de moord tegen misdaadverslaggever Peter R. De Vries bekend. Geen levenslang, maar straffen tot 28 jaar voor de hoofdverdachten. Ook begon er een andere, door de pers op de voet gevolgde zaak: die tegen Ali B. Het Openbaar Ministerie eist drie jaar. Als laatste werd het nieuwe kabinet direct op de proef gesteld toen bleek dat de beoogde kandidaat voor de post op Asiel en Migratie niet door de veiligheidscontrole kwam.
Geen levenslang
De rechtbank in Amsterdam heeft afgelopen woensdag de drie hoofdverdachten in de moordzaak op Peter R. de Vries veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf. Het nieuws werd ook opgepikt in het buitenland, zoals door de Spaanse krant El País. De veroordelingen komen na een uitgebreide rechtszaak waarbij in totaal negen verdachten werden berecht. De straffen variëren van 10 tot 28 jaar. Ook werden drie verdachten vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Peter R. de Vries, die bedreigd werd door de beruchte crimineel Ridouan Taghi, werd op klaarlichte dag neergeschoten toen hij het kantoor van RTL in Amsterdam verliet. De schokkende beelden van de zwaargewonde journalist circuleerden snel op sociale media.
Het Openbaar Ministerie (OM) had drie keer levenslang geëist tegen de hoofdverdachten. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat zij niet eerder veroordeeld zijn voor moord. Ook ziet de rechtbank geen sluitend bewijs voor een terroristische daad.
De zaak bracht ook aan het licht dat de autoriteiten niet voldoende hebben gereageerd op de dreigingen tegen De Vries. Twee jaar na de moord concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport dat de signalen voor de aanslag niet goed werden herkend. Dit leidde tot een debat over de beveiliging van De Vries.
Ali B.
Er was deze week nog een andere Nederlandse rechtszaak in het Europese nieuws: die tegen Ali B. Hij wordt verdacht van verkrachting en aanranding van drie vrouwen, onder wie een oud ‘The Voice’-kandidaat en zangeres Ellen ten Damme.
De zedenzaak tegen Ali B., die ook in België enige bekendheid geniet, haalt daar eveneens het nieuws: “Achter de ‘knuffel-Marokkaan’ gaat een dwingende en soms driftige figuur schuil” schreef de Vlaamse krant De Morgen twee jaar geleden al. Ook nu wordt de zedenzaak gevolgd.
Het OM eist nu daarom een gevangenisstraf van drie jaar. Daarnaast werd er nog een nieuwe getuige gepresenteerd, die één van de slachtoffers na de verkrachting aantrof bij een bushalte, waar zij haar verhaal vertelde.
Kabinetscrisis
De benoeming was pas net bekend of de nieuwe ministersploeg onder het eerste kabinet-Schoof moest al aangepast worden. In Frankrijk, dat momenteel zelf in afwachting is van nieuwe parlementsverkiezingen vanwege de grote winst van de uiterst rechtse partij Rassemblement National, worden de Nederlandse formatieperikelen nauwgezet in de gaten gehouden. Zo ook door de krant Le Monde.
Na de gedwongen terugtrekking van de beoogde minister van Asiel en Migratie Gidi Markuszower (PVV), ontstond controverse rondom de nieuwe, door Wilders aangewezen kandidaat, Marjolein Faber. Zij is in het verleden beschuldigd van nepotisme, ze zou haar zoon opdrachten hebben gegeven partijwebsites te bouwen en staat bekend om haar omstreden uitspraken.
De coalitiepartners, waaronder Dilan Yeşilgöz-Zegerius van de VVD, uitten kritiek op de keuzes van Wilders. Volgens de Franse krant markeert dit de eerste crisis voor de nog niet officieel aangetreden regering onder leiding van beoogd premier Dick Schoof.