Nederland haalde de afgelopen week veel buitenlandse kranten met het nieuws dat demissionair minister-president Mark Rutte mogelijk de nieuwe NAVO-leider wordt. Ook de onrust in de Nederlandse Eritrese gemeenschap, die afgelopen weekend ontaarden in ongeregeldheden in Den Haag, haalden onder andere het Franse nieuws. Als laatste ontbood Nederland de Russische ambassadeur naar aanleiding van de verdachte omstandigheden rondom de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.
NAVO-chef Rutte
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben hun steun uitgesproken voor de Nederlandse premier Mark Rutte om de volgende secretaris-generaal van de NAVO te worden. Dat schrijven meerdere internationale media, waaronder de Britse krant The Guardian
Veel andere NAVO-leden hebben ook interesse getoond in Rutte’s kandidatuur, die unanieme steun van alle bondgenoten vereist voor de benoeming. Daarmee lijkt de weg vrij voor Rutte om de nieuwe NAVO-leider te worden.
“Teflon Mark” – overigens de langstzittende regeringsleider van Europa – staat bekend om zijn pragmatische aanpak en goede internationale contacten. Hoewel hij eerder aankondigde uit de politiek te stappen, lijkt hij, nu de positie als NAVO-chef opeens toch binnen handbereik ligt, daar geen “actieve herinnering” meer aan te hebben.
Spanningen
In Den Haag zijn afgelopen weekend hevige confrontaties uitgebroken tussen rivaliserende groepen Eritreeërs, zo meldt de Franse krant Le Figaro. Hierbij raakten zes agenten gewond. Tijdens de ongeregeldheden werden politieauto’s in brand gestoken. Ook werden de ordediensten met stenen bekogeld.
Naar aanleiding van de incidenten werden dertien personen gearresteerd. De beelden van de confrontaties hebben sterke reacties opgeroepen, ook vanuit de politiek. “Oppakken en uitzetten” schrijft Geert Wilders (PVV) al snel op X. De incidenten zijn het resultaat van aanhoudende spanningen tussen verschillende Eritrese groepen.
Navalny
Nederland heeft deze week de Russische ambassadeur op het matje geroepen naar aanleiding van het overlijden van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Nederland was daarmee, samen met Frankrijk, het zevende Europese land. Dit schrijft de Belgische krant De Morgen.
De plotselinge dood van Aleksej Navalny maakt veel los in Europa. Veel is nog onduidelijk rondom het verloop van zijn laatste momenten. Russische autoriteiten weigerden – tot gisteren – het lichaam van Navalny vrij te geven.
“We hebben de Russische ambassadeur duidelijk laten weten dat we verwachten dat dit zo snel mogelijk gebeurt”, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot aan de publieke omroep NOS. Er bestonden vermoedens dat de Russische autoriteiten mogelijk het lichaam wouden vasthouden om sporen van een eventuele vergiftiging uit te wissen.