De Gazet van Antwerpen tekende de verontwaardiging op van verschillende Nederlandse burgemeesters over uitspraken van de PVV-leider Geert Wilders in de richting van de Amsterdamse burgemeester Halsema naar aanleiding van pro-Palestina protesten op 7 oktober, één jaar na de terreuractie van Hamas in Israël. De Vlaamse krant quote burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma: “Ik vind het volstrekt onverantwoord dat Geert Wilders dit statement maakt ten koste van onze collega Femke Halsema en ten koste van ons als ambtsdragers die naar eer en geweten hun werk doen binnen de grenzen van de rechtsstaat”. Ook burgemeester Paul Depla van Breda komt aan het woord in de Gazet: “Wilders polariseert over de rug van een burgemeester die naar eer en geweten probeert de samenleving bij elkaar te houden”. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen noemde de woorden van Wilders over Halsema ”volstrekt ongepast en intimiderend”, schrijft de Antwerpse krant. Tenslotte kwam ook nog de Arnhemse burgemeester Marcouch aan het woord: “Mensen wegzetten en instituties verdacht maken en beschimpen is ondermijnend aan de democratie”.
Rechters
In relatie tot het conflict in Midden-Oosten kwam Nederland verder nog voor in de Europese krant met het Internationaal Gerechtshof in Den Haag: Der Spiegel schrijft over het voornemen van de Duitse Bondskanselier Scholz om weer wapens te gaan leveren aan Israël. Nicaragua beschuldigde Duitsland eerder van medeplichtigheid aan genocide vanwege de wapenexport naar Israël en spande daarom een rechtszaak aan bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Eind april wezen de rechters een dringend verzoek van Nicaragua om de Duitse wapenexport stop te zetten af. De procedure in Den Haag kan jaren aanslepen.
Valpreventie
Tenslotte: Gebroken botten kosten de Britse gezondheidszorg £4,4 miljard per jaar. Groot-Brittannië zou kunnen leren van Nederland, schrijft The Sunday Times. Nederlandse dokters schrijven senioren voor om te leren hoe ze veilig kunnen vallen. De Britse krant doet verslag vanuit de Limburgse gemeente Reuver en volgt een 81-jarige dame die met leeftijdsgenoten meedoet aan valpreventie-les. Mw. van Geenen wil namelijk niet na een val in het ziekenhuis eindigen, zoals meer dan 100.000 landgenoten per jaar wel overkomt en voor zo’n 7.000 oudere Nederlanders dood als gevolg kan hebben.