Nederland in de Europese krant met Vermeer, Tennet en PFAS

Brusselse Nieuwe leest voor u het Europese nieuws. Nederland haalde de krantenkoppen met Vermeer, Tennet en een PFAS-verbod.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De persopening van de nieuwe Vermeertentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum werd afgelopen week goed bezocht. Dat is te merken in de Nederlandse, maar ook in de Europese pers. Meer dan tweederde van de werken van de Hollandse meester zijn de komende maanden te zien in het museum, schrijft onder andere Le Monde. Musea uit onder andere Berlijn, Londen, Washington en New York hebben hun schilderijen ter bruikleen gesteld om de tentoonstelling mogelijk te maken. Bijzonder, schrijft de krant, want die musea ontlenen daar zelf een groot deel van hun bezoekers aan. Onder andere het Gezicht op Delft (1660) is er te zien, door Proust ooit het ‘mooiste schilderij ter wereld’ genoemd, schrijft La Repubblica. Een monsterklus, zo’n tentoonstelling en tegelijkertijd overzichtelijk: er zijn niet zoveel schilderen van Vermeer, schrijft de Poolse krant Wyborcza Gazeta. En de schilderijen die Vermeer wel heeft nagelaten, zijn vaak tamelijk klein. De lovende woorden klinken in alle Europese lidstaten: ‘Het licht van Vermeer overspoelt Amsterdam in dé tentoonstelling van het seizoen in Europa,’ kopt El País. Le Figaro ziet een ‘serene ster in het hart van een hectische wereld.’ De Süddeutsche Zeitung constateert nog eens dat Vermeer ‘zijn tijd ver vooruit was.’ Een enkele kritische noot klinkt uit Slovenië: de parel van het Meisje met de parel zou zomaar een nepexemplaar kunnen zijn, schrijft RTV Slo.

PFAS-verbod

Europeanen maken we weg vrij voor een verbod op PFAS, bericht Le Monde. Nederland, Duitsland, Zweden, Denemarken en Noorwegen hebben een voorstel daartoe gepresenteerd. PFAS komt in veel vormen voor en wordt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw gebruikt in pannen, bakpapier, verpakkingen, textiel en in de industrie. Het zijn ‘eeuwig verontreinigende stoffen,’ schrijft de Franse krant. De hele Franse bevolking heeft de stoffen in het lichaam, aldus Le Monde. Het voorgestelde verbod kan echter grote gevolgen hebben, schrijft de Deense krant Politiken. De vijf landen die met het idee zijn gekomen laten weinig ruimte voor uitzonderingen in het voorstel. Het gaat om zo’n 10.000 chemicaliën én om alle stoffen die in de toekomst nog kunnen worden uitgevonden.

Tennet

Het Nederlandse energiebedrijf Tennet wil met de Duitse overheid in gesprek over de verkoop van haar Duitse activiteiten. De federale regering ‘verwelkomt de stap,’ schrijft de Süddeutsche Zeitung. De Duitse staat zou, als de verkoop doorgaat, eigenaar worden van de Duitse tak van Tennet. Nu is de Nederlandse staat nog de enige aandeelhouder van het bedrijf. Het bedrijf overweegt de verkoop onder andere omdat het veel geld nodig heeft voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet, schrijft de Frankfurter Allgemeine.