In De Morgen is over het stikstof-vonnis van de Haagse rechtbank te lezen nadat Greenpeace een zaak aanspande. De rechters rekenen het landbouwminister Femke Wiersma en de rest van het kabinet zwaar aan dat zij het stikstofbeleid van Wiersma’s voorganger Christianne van der Wal naar de prullenbak hebben verwezen. De rechters concluderen daarom dat de staat niet genoeg zijn best doet om aan de Europese natuurbeschermingswetten te voldoen, noch aan de wettelijke stikstofreductiedoelen die kabinet en parlement zelf in nationale wetgeving hebben vastgelegd. ”De politiek talmt met het nemen van effectieve maatregelen omdat die de Nederlandse veehouderij te zeer raken”, aldus de Vlaamse krant. ”Regeringspartijen CDA, VVD en ChristenUnie schrokken in 2019 erg van de felle boerenprotesten tegen de stikstofmaatregelen, die na een Raad van State-vonnis oplaaiden. Gedwongen krimp van de veestapel was daardoor politiek onhaalbaar, zeker nadat de BBB begin 2023 een monsterzege boekte bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In het huidige kabinet staan BBB en PVV op de beleidsrem.”
Ook in de Frankfurter Allgemeine Zeitung is over de uitspraak in de stikstof-zaak te lezen. In de Duitse krant wordt ook nog de argumentatie van de Nederlandse staat meegenomen: ”De staat stelde dat strengere maatregelen niet haalbaar waren en grote economische gevolgen zouden hebben. Maar de rechters accepteerden dit argument niet. Het is al jaren bekend dat de tot nu toe genomen maatregelen niet voldoende zijn.”
Rutte krijgt kritiek van Trump-gezant
De Poolse krant Rzeczpospolita kopt met de Nederlandse NAVO-baas Mark Rutte die Donald Trump gelijk geeft in Davos. Tijdens zijn toespraak op het World Economic Forum in Davos gaf Rutte toe dat de huidige afspraak om minimaal 2 procent van het BBP aan defensie uit te geven onvoldoende is. Trumps gezant Grenell bekritiseert Mark Rutte over de Nederlandse defensie-uitgaven omdat Nederland onder Rutte’s bewind te weinig geld uitgaf aan defensie: ”De secretaris-generaal heeft het over de toetreding van Oekraïne tot de NAVO. Amerikanen zijn degenen die voor de verdediging betalen. Je kunt niet van de Amerikanen vragen om de NAVO-paraplu uit te breiden als de huidige lidstaten niet een gelijk aandeel hebben (in de defensie-uitgaven, red.), en dat geldt ook voor Nederland, dat zijn aandeel ook moet vergroten”, aldus Grenell.
Van Halen vluchtte naar Amerika
En in de Corriere Dela Sera wordt de 70e geboortedag van de Nederlandse rockster Eddie van Halen herdacht: De legendarische gitarist, geboren in Amsterdam op 26 januari 1955 en overleden in 2020 op 65-jarige leeftijd, zou vandaag zijn verjaardag hebben gevierd. De Italiaanse krant beschrijft de vlucht van de familie Van Halen naar Amerika: ”Als jongste van twee kinderen van de muzikant Jan Van Halen en Eugenia Van Beers verhuisde Eddie op zevenjarige leeftijd met zijn familie naar Californië en vestigde zich in Pasadena. Van Halen werd gedwongen Nederland te verlaten vanwege racisme: Eugenia werd namelijk – vanwege haar Indonesische afkomst – op straat aangevallen, ze werd niet bediend in winkels en restaurants, ze werd bespuugd en er werd eten naar haar gegooid.” Ook Eddie en zijn broer zouden op jonge leeftijd, op school in Nederland slachtoffer zijn geworden van racisme.