Nederland in de Europese krant met plofkraken, Amalia en de Partij voor de Dieren

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Nederland haalt deze week de koppen met plofkraken bij de buren, Amalia op expeditie en de Partij voor de Dieren.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Een ‘hoogtepunt voor de misdaad in Duitsland,’ bericht de Süddeutsche Zeitung: niet eerder zijn er in een jaar zoveel plofkraken gepleegd. De teller staat nu al op 450, en het jaar is nog niet afgelopen. De daders hebben iets gemeen: tweederde komt uit Nederland. Het buurland is, zo schrijft de krant, al veel verder met maatregelen tegen plofkraken. Het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken vermoedt dat Duitsland daar de gevolgen van draagt: omdat er in Nederland weinig meer te halen valt, rijden de plofkrakers nu door naar Duitsland.

Amalia soldaat voor één dag

De Spaanse krant El País houdt het koninklijke nieuws goed in de gaten. ‘Amalia, troonopvolgster van Nederland, is voor één dag soldaat aan boord van tanks, jagers en onderzeeërs.’ Het koninklijk huis heeft foto’s vrijgegeven van Amalia’s militaire expeditie, de Spaanse krant neemt ze dankbaar in ontvangst. De dochter van Guillermo en Máxima gaat nu gebukt onder zware veiligheidsmaatregelen, maar voordat haar bewegingsvrijheid werd beperkt bracht ze nog een bezoek aan het land,- zee en luchtleger. De prinses vloog in een F-16, bestuurde een tank en dook in een onderzeeër, vat de krant samen. ‘Allemaal onder toezicht.’

Partij voor de Dieren

De Franse krant Le Monde heeft de Partij voor de Dieren ontdekt. In 2006 werd de partij nog ‘bespot,’ ‘nu gaat de Partij voor de Dieren nek aan nek met de Christendemocraten en de Groenen.’ Toen de partij haar entree maakte in de Tweede Kamer werd het nog gezien als een ‘goede grap,’ schrijft de krant. Iets waar in Nederland wel ruimte voor is: ‘de kiezers hebben er zoveel verbeeldingskracht dat de 150 Kamerleden verdeeld zijn in … 21 verschillende fracties.’ Na zestien jaar is de partij geen grap meer, constateert Le Monde. In debat met de premier wordt de fractievoorzitter serieus genomen en de waarschuwingen voor zoönose en de aanklachten tegen de bioindustrie ‘verstilt de grappen’.