Nederland in de Europese krant | Met nieuwe NAVO-baas Rutte, chaos in kabinet Schoof en een einde aan bed, bad, brood?

2 min. leestijd

De Nederlander van de week was Mark Rutte, omdat hij aan zijn nieuwe baan begon als secretaris-generaal van de NAVO, daarover schreven vele Europese kranten, waaronder ook de Spaanse krant El Pais. ”De Nederlander Mark Rutte neemt het bevel over de NAVO over in een tijd van maximale mondiale spanning. De voormalige Nederlandse premier is zeer kritisch over China en eist meer defensie-uitgaven van bondgenoten”, zo schrijft de Spaanse krant. Rutte zal zijn bewezen ervaring met het smeden van consensus hard nodig hebben, om de 32 NAVO-landen op één lijn te krijgen over Oekraïne.

Nieuwe verkiezingen

Conflicten over asiel, boerderijen en de grondwet, zouden het kabinet Schoof wel eens ten val kunnen brengen, speculeert The Economist in dit artikel met als subtitel: In de Wildersnis. Het artikel beschrijft de tegenstelling tussen NSC en PVV over de geplande noodwetgeving over migratie in het kabinet. Ook de uitstoot van de agrarische sector die in strijd is met Europees natuurbeleid komt aan bod, evenals de gewenste verlenging van de Nederlandse uitzonderingspositie op de grotere hoeveelheid dierlijke mest dan toegestaan. De Economist verwacht niet dat de EU deze uitzondering gaat geven: ”Nederland heeft geen migratiecrisis, de asielinstroom ligt op het EU-gemiddelde. De plannen van de nieuwe coalitie op woningbouw en klimaat zijn veelal mager of zelfs contraproductief. Veel Nederlanders vragen zich af of het kabinet het zal redden tot de kerst. Maar de PVV van dhr. Wilders staat op 27% in de peilingen, hoger dan tijdens de verkiezingen. Hij zal nieuwe verkiezingen niet erg vinden.” Nederland ontneemt afgewezen asielzoekers ‘bed, bad en brood’, schrijft de Duitse krant Welt. Nederland wil afgewezen asielzoekers daarmee motiveren om het land te verlaten.

Ook in Duitsland

De gemeente Amsterdam wil de migranten op eigen kosten blijven opvangen zodra de nieuwe rechtse regering in Nederland stopt met de betalingen voor de opvang van afgewezen asielzoekers per 1 januari 2025. Ook in Duitsland riep onder meer FDP-politicus Joachim Stamp op tot de afschaffing van de sociale uitkeringen voor iedereen die het land moet verlaten. “Iedereen die verplicht is het land onmiddellijk te verlaten, zou na aankomst in het land van bestemming alleen een ticket voor de vlucht naar huis en een kleine opstarthulp van een paar honderd euro moeten krijgen”, zei de voormalige minister van Integratie van Noordrijn-Westfalen tegen de Duitse krant.