Nederland in de Europese krant met Nicaragua, abortus en een cadeau aan Brugge

Brusselse Nieuwe leest voor u elke zondag de Europese kranten. Nederland kwam in het Europese nieuws door verbroken banden met Nicaragua, als toevluchtsoord voor Poolse vrouwen op zoek naar een veilige abortus en een cadeau voor Brugge.

2 min. leestijd

Het is in Europa niet onopgemerkt gebleven: Nicaragua heeft de diplomatieke banden verbroken met Nederland. President Daniel Ortega heeft de ambassadeur uit de Europese Unie teruggeroepen, de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbroken en hij weigert een nieuwe Amerikaanse vertegenwoordiger te ontvangen, schrijft Le Monde. Ortega beschuldigde Nederland vrijdagavond van “inmenging, interventionisme en neokolonialisme”, schrijft El País. De actie van de president is een vlucht naar voren, zegt oppositieleider Eliseo Núñez tegen de Spaanse krant: “Ortega’s strategie is om de crisis te laten escaleren tot een punt waarop alleen het gebruik van geweld het kan oplossen, maar hij weet heel goed dat het gebruik van geweld niet een van de opties is die de internationale gemeenschap gaat accepteren.” Nederland betreurt de situatie, schrijft El País: “kritische discussie is altijd beter dan het beëindigen van relaties”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Nederland als abortushaven voor Polen

De helft van de Poolse vrouwen die besluit tot een abortus, gaat daarvoor naar Nederland. Dat schrijft de Poolse krant Wyborca Gazeta. De vrouwen worden geholpen door de stichting Abortion Without Borders. De organisatie ondersteunde 1186 vrouwen in 2021, daarvan ging de helft naar Nederland. Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is het aantal vrouwen dat naar Nederland ging gegroeid: Oekraïense vrouwen die in Polen terechtkwamen, moesten ook elders toegang tot veilige abortus zoeken. De vrouwen kunnen in Nederland rekenen op hulp van een psycholoog en ze kunnen terecht in B&B’s voor reizigers die voor een abortus naar het land komen.

Cadeau voor Brugge

Een Nederlandse vrouw heeft de stad Brugge vijf miljoen euro nagelaten, schrijft de Standaard. De vrouw overleed onlangs op tachtigjarige leeftijd, en liet de miljoenen na uit ‘liefde voor de stad’. Het geld komt van een industrieel familiebedrijf dat dertig jaar geleden werd verkocht. De vrouw, wiens naam onbekend is, heeft een tijd in Zwitserland gewoond en verhuisde acht jaar geleden naar Brugge. Veel meer is niet bekend, schrijft de Standaard. De burgemeester van Brugge is verbaasd: “een schenking van dit formaat heb ik nog nooit meegemaakt,” zegt hij op de radio. Maar een bestemming voor het budget kan hij wel bedenken: “De energiekosten voor onze stadsgebouwen, musea, cultuur- en sportzalen swingen de pan uit.”