Nederland in de Europese krant met Klein, toeristisch Amsterdam en belastingvoordeel

Deze week kwam Nederland voor in de Europese kranten met Joost Klein als kanshebber voor het Eurovisie Songfestival, recente maatregelen in de Amsterdamse strijd tegen teveel toerisme en als belastingparadijs voor grote bedrijven.

2 min. leestijd

De Zweedse krant Dagens Nyheter schrijft dat Nederland, middels Joost Klein, winnaar kan worden van het Eurovisie Songfestival. Dat wil zeggen: als Spotify inderdaad de songfestivalwinnaar van dit jaar blijkt te kunnen voorspellen. Volgens Spotify’s mapping.musi maakt Europapa de meeste kans om te winnen en op de tweede plaats in het mondiale onderzoek staat de bijdrage van Italië, “La noia”, uitgevoerd door Angelina Mango. Zweden zou op de derde plaats eindigen, gebaseerd op de luistercijfers van het muziekplatform.

De Vlaamse Gazet van Antwerpen besteedt ook aandacht aan Klein en de vreemde vogel waarmee hij in Malmö het podium betrad bij de repetities. Hij werd vergezeld door sidekick Appie Musa, die verkleed was als een blauwe vogel, in een pak dat kennelijk bijna het vliegtuig niet in kwam. Ook beschrijft de Vlaamse krant de ontwikkeling van Klein als artiest: van YouTuber naar deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. Joost Klein is bij de Vlamingen al langer erg populair en geldt ook in België als een van de favorieten voor de eindwinst.

Geef mij maar Amsterdam terug

Onze hoofdstad is in de loop van de tijd de kampioen van het verzet tegen overtoerisme geworden volgens de Italiaanse krant La Stampa. Het Amsterdamse stadsbestuur ontmoedigt actief sommige toeristen om naar de stad te komen, zoals cruiseschip-passagiers en luidruchtige mensen, op zoek naar alcohol, seks en drugs. Ook is Amsterdam recordhouder op het gebied van toeristenbelasting en komt elk jaar met nieuwe regels om zichzelf te beschermen tegen te veel toerisme. De laatste maatregel is een verbod op het bouwen van nieuwe hotels.

Belasting ontduiken

In slechts enkele minuten tijd werden de aandeelhouders van OCI, een internationale producent van kunstmest en hars, die op donderdag 25 april in Amsterdam bijeenkwamen, 2,7 miljard euro rijker, zonder ook maar één cent belasting te betalen. Hoe? Dankzij een simpele truc, toegestaan ​​door Nederlandse wetgeving. In Nederland ontsnappen grote bedrijven legaal aan de dividendbelasting beschrijft de Franse krant Le Monde. Multinationals, zoals OCI, profiteren van de mazen in de Nederlandse wetgeving om belasting te ontduiken. Een doelbewuste strategie van de Nederlandse staat om grote buitenlandse investeerders aan te trekken, aldus de Franse krant.