Nederland in de Europese krant | Met internationaal recht, overlijden Terlouw en Eurovisie

Brusselse Nieuwe leest voor jou de Europese kranten. Waarmee stond ons land deze week in de Europese krant?

3 min. leestijd

In The Guardian komt Nederland tweemaal voor deze week als het gaat om internationale juridische zaken: Ten eerste over de MH17, het vliegtuig dat in 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, maar boven Oekraïne werd neergeschoten. De 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, overleefden het niet. Een organisatie van de Verenigde Naties heeft bepaald dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van het passagierstoestel, in een zaak die Nederland en Australië hadden aangespannen. Rusland moet schadevergoeding aan de nabestaanden van de slachtoffers betalen. “De beslissing is een belangrijke stap naar het vaststellen van de waarheid en het bereiken van gerechtigheid en verantwoording voor alle slachtoffers van vlucht MH17 en hun families en geliefden,” zei minister Veldkamp in een verklaring, aldus de Britse krant.

Daarnaast is Nederland gastland van het Internationaal Strafhof. Karim Khan, de hoofdaanklager, ligt onder vuur door een klacht over seksueel overschrijdend gedrag binnen het hof en is tijdens het onderzoek met verlof gegaan. Mocht uit het onderzoek blijken dat Khan zich heeft misdragen, besluiten de 125 landen die lid zijn van het Strafhof wat er moet gebeuren. Het Internationaal Strafhof in Den Haag had het toch al moeilijk door de Amerikaanse sancties die Trump instelde nadat ze een arrestatiebevel voor de Israëlische premier Netanyahu en zijn voormalige defensieminister Gallant hadden uitgevaardigd. Microsoft blokkeerde de mail van Khan, waardoor zijn werk stil kwam te liggen. Ook zijn de bankrekeningen van Khan bevroren en krijgt Amerikaans personeel van het Strafhof te horen dat ze kunnen worden opgepakt, wanneer ze naar de Verenigde Staten afreizen. Ondanks de sancties van Trump, werken de vice-hoofdaanklagers werken door aan de zaak.

C’est la vie

In De Morgen een in memoriam over Jan Terlouw, de natuurkundige en voormalig politicus die op 93-jarige leeftijd overleed. In Vlaanderen was Terlouw vooral bekend als kinderboekenschrijver. In 2017 kreeg hij een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel, zo schrijft de Vlaamse krant: “Toenmalig rector Caroline Pauwels droeg hem zelf voor. “Terlouw is tegelijk wetenschapper, schrijver en (oud-)politicus. Dat is geen vanzelfsprekende combinatie, maar Terlouw slaagt erin om in alles wat hij doet een beetje politicus, schrijver en wetenschapper tegelijk te zijn”, verklaarde ze haar motivatie.”

En tenslotte Claude, de Nederlandse inzending bij het Eurovisie songfestival. Voorafgaand aan de finale in Basel werd hij in Tages Anzeiger bij de top-4 kanshebbers op de overwinning gerekend: “Een in ieder geval in het begin eerder treurig aandoend popnummer dat vertelt over de hoogte- en dieptepunten van het leven. Het begint met een zacht piano, de melodie komt je op de een of andere manier bekend voor,” aldus de Zwitserse krant. Nederland eindigde uiteindelijk op plek 12. De winnaar werd de Oostenrijkse operazanger JJ, met het nummer Wasted Love.