Nederland in de Europese krant met Holocaustontkenning, Schengen en chips

Brusselse Nieuwe leest voor u het Europese nieuws. Nederland haalde deze week de krantenkoppen met Holocaustontkenning, Schengen en een chips-akkoord.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

‘Rutte ziet dat Schengen in gevaar is,’ kopt de Frankfurter Allgemeine. Nederland kan de toestroom van asielzoekers ‘nauwelijks meer aan,’ schrijft de Duitse krant. En dus roept premier Rutte in Brussel op om de migratieafspraken die de Schengenlanden met elkaar hebben gemaakt strenger na te leven. Dat moet, ‘om het Schengengebied op de lange termijn te kunnen blijven behouden,’ zegt Rutte tegen de krant. De Nederlandse premier blijft terughoudend over het idee om met de Europese lidstaten gezamenlijk geld in te leggen voor bijvoorbeeld muren aan de grenzen van het Schengengebied. Er gaan stemmen op om in Bulgarije een proef te doen, maar dat blijft voorlopig nog bij een idee.

Chipsoverleg

Japan en Nederland sluiten zich aan bij de Verenigde Staten, kopt Le Figaro. De twee landen zegden vrijdag toe de export van halfgeleiders naar China te beperken, na wekenlange lobby van de Amerikanen. Dat bericht de Franse krant, net als enkele Nederlandse media, op basis van verslaggeving van Bloomberg. De Nederlandse premier wil weinig kwijt over de onderhandelingen met de VS, schrijft de krant. Handelsminister Schreinemacher heeft wel laten weten dat Nederland stevig in overleg is gegaan en ‘niet tekent bij het kruisje.’

Holocaustontkenning

De Holocaust ‘is voor veel Nederlanders een mythe,’ kopt de Süddeutsche Zeitung. In de Franse, Duitse en Belgische pers is veel aandacht voor die conclusie uit een onderzoek van de The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, een Amerikaanse organisatie die zich sinds 1951 inzet voor schadevergoeding voor slachtoffers van de Holocaust. De organisatie heeft 2000 Nederlanders bevraagd, schrijft de Duitse krant. Le Monde kopt: ‘Nederland: de Shoah, een ‘mythe’, of een overdreven verhaal, vindt een kwart van de jongeren’. Bijna een kwart van de millennials denkt dat de Holocaust een mythe is, of dat de omvang overdreven wordt, schrijft de Franse krant.

In Nederland heeft het onderzoek van de Claims Conference deze week ook veel aandacht gekregen. Na eerste publicaties erover woensdag in landelijke media kwam ook al gauw kritiek op de bevindingen van de onderzoekers, in bijvoorbeeld de Volkskrant en NRC. Die bleef uit in de Europese media. De bevinding dat een kwart van de Nederlanders niet in de Holocaust gelooft, zou overdreven zijn. Er is en blijft veel onduidelijk over de onderzoeksmethode, zo is de kritiek. Experts vinden onder meer dat de groep van 2000 ondervraagden weinig representatief en te klein is om er zulke grote conclusies aan te verbinden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie