Nederland in de Europese krant | Met het International Strafhof, Hoekstra op de klimaattop en Rutte op visite bij Trump

2 min. leestijd

De arrestatiebevelen van het in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof voor o.a. de Israëlische premier Netanyahu doen internationaal veel stof opwaaien. Zo beschrijft Le Monde de verdeeldheid in de Franse politiek over hoe nu verder. Ook in Duitsland ziet de federale regering zich voor een dilemma gesteld, na het arrestatiebevel tegen het Israëlische regeringshoofd, schrijft de Allgemeine Zeitung: ”Aan de ene kant is Duitsland aangesloten bij en voorstander van het Internationale Strafhof, maar steunt het ook het recht van Israël op zelfverdediging na de terreuraanslag van Hamas vorig jaar.” De Hongaarse premier Viktor Orban daarentegen, nam een duidelijk standpunt in, schrijft de Duitse krant: ”Hij deed demonstratief een uitnodiging aan Netanyahu en wil het arrestatiebevel negeren – ook al is zijn land ook aangesloten bij het ICC (International Criminal Court).”

Onwerkbaar en onacceptabel

Ze zijn eruit in Bakoe. Er is een akkoord uit de VN Klimaatconferentie gekomen, maar dat ging bepaald niet vanzelf. De Nederlandse Eurocommissaris voor Klimaat Hoekstra werd over de eerste versie van het akkoord geciteerd in The Guardian: “Vergeef me, maar ik ga het niet mooier maken dan het is: Onevenwichtigheden, onwerkbaar en onacceptabel. Laten we eens kijken naar de wereld en wat er gebeurt op het gebied van klimaatrampen. Het is de grimmige realiteit die laat zien dat we meer moeten doen”.

Alliantie

De Spaanse krant El Pais schrijft over het bezoek van NAVO secretaris-generaal Rutte aan president Trump, alvorens hij het Witte Huis weer gaat bewonen. Rutte en Trump bespraken “mondiale veiligheidskwesties waar de alliantie mee geconfronteerd wordt”. Rutte gaf na afloop aan uit te kijken naar de samenwerking en dat die samenwerking in de eerste vier jaar dat Trump president was – toen Rutte premier was – prima verlopen is. Trump is kritisch over de NAVO: hij vindt dat Europese lidstaten te weinig bijdragen en dreigde hij tijdens zijn eerste periode als president zelfs uit de NAVO te stappen.