Nederland in de Europese krant | Met een drugsvangst in België, minister Bruins geeft Benin bronzen terug en minister Klever bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking

Brusselse Nieuwe leest voor jou de Europese kranten. Waarmee stond Nederland deze week in de Europese krant?

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Bij een drugsvangst in Beerse, gelegen net over de grens bij Turnhout, werden ook drie Nederlanders aangehouden, kopt De Gazet van Antwerpen. De politie trof 366 kilo cocaïne aan in sporttassen, na een inval in een container. ”De grote hoeveelheid drugs is kort na de vondst al vernietigd.”, schrijft de Vlaamse krant en: “De speurders troffen in de buurt van het bedrijf in de Nieuwe Dreef ook drie verdachten aan. Het gaat om Nederlanders van 25, 30 en 37 jaar. Die zijn zaterdag voor de onderzoeksrechter in Turnhout verschenen.”

Jatwerk

We blijven in Vlaanderen. De Morgen schrijft over de zogeheten ‘Benin bronzen’, die door Cultuurminister Eppo Bruins zijn teruggegeven aan Nigeria. De overdracht van de koloniale roofkunst is het ‘herstel van een historisch onrecht’, aldus de minister in de Vlaamse krant. Het betreft 119 wereldberoemde objecten die in 1897 door het Britse leger gestolen werden in tegen het Benin, in het huidige Nigeria. De Benin bronzen zijn verspreid over Europa terecht gekomen en worden pas recentelijk terugbezorgd aan Nigeria. Duitsland en Schotland gingen Nederland al voor, het British Museum, dat meer dan negenhonderd objecten van de roofexpeditie bezit, heeft nog niet besloten tot teruggave.

Verdienen aan hulp

In Welt is te lezen over de forse bezuinigingen op de Nederlandse begroting voor ontwikkelingssamenwerking: Met een besparing van één derde van de totale begroting, moet ontwikkelingssamenwerking relevanter worden voor de Nederlandse belastingbetaler, het doel is dat Nederlandse bedrijven kunnen verdienen aan de hulp. De Duitse krant schrijft de bezuiniging op vrouwenrechten, kinderrechten en democratisering voornamelijk toe aan de PVV, als grootste regeringspartij vertegenwoordigd in het kabinet door minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.