Nederland in de Europese krant | Met dodelijke ontploffing Den Haag, motie Becker en grenscontroles

2 min. leestijd

Minimaal vijf doden nadat een gebouw instortte in Den Haag, kopt Le Monde op zondagochtend een dag na de ontploffing en de brand die vijf woningen wegvaagde. Eén slachtoffer werd twaalf uur na de ramp levend onder het puin vandaan gehaald. Niet duidelijk is hoeveel mensen er nog worden vermist. 40 omwonenden zijn geëvacueerd. De Franse krant citeert burgemeester Jan van Zanen dat twee van de vier gewonden in het ziekenhuis in kritieke toestand zijn. Een gewonde werd ter plaatse behandeld. De oorzaak voor de ontploffingen en de brand die de ineenstorting van het pand aan de Tarwekamp in de Haagse wijk Mariahoeve veroorzaakte is nog in volle gang. De politie zoekt getuigen die iets weten over een auto die zaterdagtochtend na de eerste ontploffing met grote snelheid bij de rampplek zou zijn weggereden.

Motie Becker

In The Guardian wordt de ophef na de motie Becker beschreven, waarin werd opgeroepen tot het bijhouden van gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond. De motie behaalde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer en maakt veel los, zo schrijft de Britse krant: “Anti-racisme activisten hebben voor aankomende zaterdag een demonstratie in voorbereiding tegen de richting van de regering waarvan de grootste partij wordt geleid door anti-islam politicus Wilders.” Een petitie waarin ondertekenaars vragen de motie ongedaan te maken werd al 50.000 keer ondertekend.

Onderbemande grensovergangen

Morgen hervat Nederland de grenscontroles, maar de meeste grensovergangen zijn onderbemand, schrijft De Morgen. “Ik hoor stevige taal uit Den Haag, maar misschien heeft de minister niet vooraf gecheckt hoeveel capaciteit er de afgelopen 25 jaar bij ons is wegbezuinigd”, aldus Schuitema, de voorzitter van de Nederlandse marechaussee vereniging, in de Vlaamse krant. Na een interne zoektocht zouden zo’n vijftig mensen gevonden die tijdelijk gaan bijdragen aan de controles, zegt Schuitema: “Dat helpt maar een beetje.”