Eindelijk is het dan officieel: demissionair premier Mark Rutte wordt de nieuwe NAVO-baas. De benoeming hing al maanden in de lucht, maar werd tegengehouden door een aantal lidstaten. Verder is de voortvluchtige drugscrimineel “Bolle Jos” veroordeeld tot 24 jaar cel. Ook in België lopen rechtszaken. Daartegenover staat dat de eerlijkheid de wereld ook nog niet uit is: Hadjer Al-Ali, een dakloze man die een volle portemonnee terugbracht naar de politie, kan zijn leven opnieuw opbouwen dankzij genereuze giften via een crowdfundingsactie.
Internationale uitdaging
In tijden van groeiende internationale spanningen is Mark Rutte officieel benoemd tot de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Dat schrijven meerdere internationale media, waaronder de Duitse krant Welt. Zijn benoeming werd voorafgegaan door maanden van blokkades door Hongarije en Roemenië, maar uiteindelijk werd een consensus bereikt.
Rutte zal begin oktober de Noor Jens Stoltenberg opvolgen, die de positie tien jaar bekleedde. De benoeming werd bevestigd na een bijeenkomst van de permanente vertegenwoordigers van de 32 NAVO-lidstaten in Brussel. Stoltenberg zelf prees Rutte als een “sterke leider” en “consensusbouwer” en benadrukte dat de NAVO bij Rutte in goede handen zal zijn.
Een van de grootste uitdagingen voor Rutte zal de relatie met Rusland zijn, vooral met het oog op de oorlog in Oekraïne. Daarnaast kan de mogelijke terugkeer van Donald Trump als president van de Verenigde Staten een complicerende factor vormen. Zeker gezien Trumps eerdere uitspraken over de NAVO en defensie-uitgaven.
Bolle Jos
De rechtbank in Rotterdam heeft Jos Leijdekkers, bekend als ‘Bolle Jos’, veroordeeld tot 24 jaar cel voor internationale cocaïnehandel en een moordopdracht. Dit schrijft de Vlaamse krant De Morgen. In België loopt eveneens een strafzaak tegen Leijdekkers, waarvoor twaalf jaar cel is geëist.
De 32-jarige Leijdekkers, al jaren voortvluchtig en afwezig tijdens het proces, werd schuldig bevonden aan de import van bijna 7.000 kilo cocaïne en het uitloven van 200.000 euro voor de liquidatie van Robin van Ouwerkerk. Uiteindelijk werd deze moordopdracht niet uitgevoerd.
Leijdekkers organiseerde ook een gewelddadige poging om een verkeerd verzonden cocaïnetransport uit Finland terug te halen, waarbij een medewerker van een Fins bedrijf gewond raakte. De rechtbank noemde zijn acties “ijzingwekkend” en “nonchalant”. Zijn drugshandel leverde hem vermoedelijk miljoenen op, gebaseerd op onderschepte chatberichten.
Eerlijkheid loont
In Nederland is meer dan 34.000 euro ingezameld voor Hadjer Al-Ali, een dakloze man die de politie een portemonnee teruggaf met 2.000 euro erin. Hadjer’s daad bleek niet alleen een hit in Nederland. Ook in buitenlandse kranten wordt zijn verhaal gedeeld, waaronder de Franse krant Le Monde.
Zijn verhaal, door de Amsterdamse politie gedeeld op sociale media, leidde tot een crowdfundingsactie genaamd “Steun de eerlijke Hadjer”. Hiermee werd binnen één dag 34.102 euro opgehaald. Met dit geld kan Hadjer, die al achttien maanden dakloos is, eindelijk een huurwoning vinden.
Hadjer Al-Ali, vader van twee kinderen, heeft ook vele berichten ontvangen van mensen die hem een baan willen aanbieden. De politie beloonde hem met een ‘Zilveren Duim’ en een cadeaubon van 50 euro voor zijn eerlijkheid. Als niemand zich binnen een jaar meldt voor de verloren 2.000 euro, zal dat geld ook aan hem worden gegeven.
In een video op Instagram bedankte Hadjer iedereen die hem steunde. Hij stelt overweldigd te zijn door de vriendelijkheid van mensen, en dat dit hem helpt zijn leven weer op te bouwen.