Het was deze week groot nieuws: de kopstukken van de bende van Ridouan Taghi verdwijnen langdurig tot levenslang de cel in. Ook in het buitenland maakte het nieuws over deze “mocro maffia” indruk. Verder leidt een terugroepactie op Babboe-bakfietsen tot zorgen onder eigenaren in binnen- en buitenland. Tenslotte werd deze week bekend hoeveel de ramp met vlucht MH17 de Nederlandse staat heeft gekost.
Mocro maffia
De Nederlandse rechtbank heeft de afgelopen week zware straffen opgelegd aan de drugsbende van Ridouan Taghi, ook wel bekend als de “Mocro-Mafia”. Het nieuws haalde meerdere internationale media, waaronder de Duitse krant de Welt, de Franse krant Le Monde, de Vlaamse krant De Standaard en de Spaanse krant El País.
Het was dan ook niet zomaar een rechtzaak. Het ‘Marengo-proces’ was het grootste moordproces ooit in Nederland. Meerdere bendeleden zijn veroordeeld voor verschillende moorden en aanslagen, waaronder die van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Na zes jaar kwam deze week dan de uitspraak: drie keer levenslang voor de hoofdverdachten en langdurige gevangenisstraffen voor de overige leden van de bende.
Daarmee kwam het proces dat Nederland voor altijd heeft veranderd, deze week ten einde. Het gevaar blijft echter bestaan: de beveiligingsmaatregelen waren ongekend hoog vanwege de dreiging die uitging van de georganiseerde misdaad.
Bakfietszorgen
Duizenden bakfietsen van de toonaangevende Nederlandse bakfietsproducent Babboe zijn teruggeroepen vanwege veiligheidszorgen. Verder is de verkoop tijdelijk stopgezet, zo schrijft de Britse krant The Guardian.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eiste een verkoopstop en terugroepactie voor meerdere modellen vanwege zorgen over framebreuken. Alleen in Nederland treft dit al zo’n tienduizend bakfietseigenaren. Babboe is daarnaast actief in het buitenland.
Veel Babboe-eigenaren zijn onaangenaam verrast. Zij worden nu gedwongen alternatieven te vinden voor hun dagelijkse transportbehoeften – de fiets wordt tenslotte vooral veel gebruikt door families. Het bedrijf belooft de gedupeerden vervangend vervoer of compensatie te bieden.
MH17
166.127.073 euro en 13 cent. Dit precieze bedrag is hoeveel de MH17-ramp Nederland gekost heeft. Het nieuws komt van RTL en werd vervolgens overgenomen door het Franse medium Courrier International.
De belangrijkste kostenpost was het onderzoek naar hoe de catastrofe kon plaatsvinden. Het totale bedrag omvat ook crisismanagement, de identificatie van slachtoffers en het repatriëren van de overblijfselen van hun lichamen.
Bijna tien jaar geleden, op 17 juli 2014, werd vlucht MH17 vanuit Amsterdam en met bestemming Kuala Lumpur, neergeschoten boven Oost-Oekraïne. 298 mensen, waarvan bijna 200 Nederlanders, kwamen om.
Nederland houdt Rusland verantwoordelijk voor het neerhalen van het vliegtuig. De rekening van166 miljoen euro, wil Nederland daarom graag naar Moskou sturen. Het Kremlin ontkent al jaren alle betrokkenheid.