Nederland in de Europese krant | KLM veroordeeld, overlijden primatoloog Frans de Waal en een avondklok voor katten

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week lezen we over KLM, Frans de Waal en een avondklok voor katten.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland was weer volop in het buitenlandse nieuws. Deze week maakte de Britse krant The Guardian onder andere melding van de veroordeling van KLM voor milieu-misleiding. Wereldwijd werd er aandacht besteed aan het recente overlijden van de beroemde Nederlands-Amerikaanse primatoloog Frans de Waal. Als laatste las Brusselse Nieuwe in de Belgische krant De Standaard over een nachtelijk uitgaansverbod voor katten.

Milieumisleiding

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft klanten misleid met vage milieuclaims en een te rooskleurig beeld geschetst van duurzame luchtvaart. Dit oordeelde de rechtbank van Amsterdam afgelopen woensdag. Het nieuws werd ook door de Britste krant The Guardian opgepikt.

De greenwashing-zaak werd aangespannen door de campagnegroep Fossielvrij. De rechtbank stelt nu dat KLM de wet heeft overtreden met misleidende reclame in vijftien van de negentien gevallen die zij beoordeelde.

Verschillende claims die KLM maakte over haar milieuambities werden als misleidend beschouwd omdat ze te vaag waren. Deze omvatten beweringen dat de luchtvaartmaatschappij op weg is naar een “duurzamere” toekomst. Ook de compensatieactie van de uitstoot van een vlucht door het aanplanten van bomen werd veroordeeld.

“Het vonnis van vandaag is een mijlpaaloverwinning in de strijd tegen greenwashing,” zei Hiske Arts, een campagnevoerder bij Fossielvrij tegen The Guardian. “De rechtbank kon niet duidelijker zijn: bedrijven mogen niet beweren dat ze gevaarlijke klimaatverandering aanpakken als ze in werkelijkheid de crisis voeden.”

Frans de Waal

De wereldberoemde primatoloog Frans de Waal is deze week op 75-jarige leeftijd overleden. Het nieuws haalde op veel plekken de pers, waaronder in de Spaanse krant El País. De Waal was vooral bekend vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar het gedrag van grote apen, ofwel: primaten.

Een bekend voorbeeld hiervan is zijn werk over conflictbemiddeling en andere gedragingen bij chimpansees. Hij illustreerde op een meeslepende manier hoe chimpansee “Mama” andere dieren troostte en bemiddelde bij een ruzie tussen twee mannetjes.

De Waal, geboren in ‘s-Hertogenbosch, werd in 2007 opgenomen in de lijst van Time Magazine van de honderd meest invloedrijke mensen. Zijn onderzoek naar gedrag vergrootte het begrip voor zowel menselijk als dierlijk gedrag.

Avondklok

In de gemeente Houten wordt vanaf 15 april een ‘avondklok’ voor katten ingevoerd. Dat bericht de Belgische krant De Standaard. Katteneigenaren worden dringend verzocht om hun huisdieren ‘s nachts binnen te houden, om zo het doden van vogels door katten te verminderen.

De maatregel, die tot 15 juli zal duren, komt voort uit zorgen over de grote aantallen vogels die jaarlijks slachtoffer worden van moordlustige katten. In Amsterdam worden kattenbezitters al een tijdje aangemoedigd om hun poezen buiten een om te doen belletje om vogels te waarschuwen. Echter is er discussie over hoe dit het welbevinden van de katten zelf beïnvloed.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie