Deze week is er één van olympisch succes voor de Nederlandse ploeg. Na 24 jaar wonnen de Nederlandse hockeymannen voor het eerst weer goud op de Olympische Spelen. Al leidde een opstootje achteraf wel tot het imago van slechte winnaar, ook in het buitenland. Ook het gedrag van prinses Laurentien tegenover een aantal ambtenaren wordt internationaal slecht ontvangen.
Als laatste leidt een bijzondere inbraak tot verbaasde reacties bij de Europese pers. De dief werd namelijk op heterdaad betrapt terwijl hij frikandellen aan het bakken was, in het huis waar hij zojuist had ingebroken.
Goud
Het Nederlandse hockeyteam heeft Duitsland verslagen in de finale op de Olympische Spelen in Parijs. Onze oosterburen moeten, na een overigens zenuwslopende wedstrijd, genoegen nemen met een zilveren medaille, schrijft de Duitse krant Welt.
De Nederlanders wonnen uiteindelijk met 3-1 in de shoot-out, nadat de reguliere speeltijd was geëindigd met 1-1. Hoewel de Nederlandse hockeyvrouwen al jaren titel na titel binnenslepen, gold dat lange tijd niet voor de mannen. Voor hen is dit het eerste olympische goud in 24 jaar.
De emoties liepen dan ook hoog op. Aan het einde van de wedstrijd provoceerde de Nederlandse speler Duco Telgenkamp de Duitse keeper door een sussend gebaar naar hem te maken. Vervolgens tikte hij hem op zijn helm.
In verschillende media werd het gebaar sterk bekritiseerd. “Het meest onrespectvolle ooit”, aldus de Belgische krant De Morgen. Telgenkamp zelf stelt dat hij het gebaar maakte omdat de Duitse keeper voorafgaand aan de wedstrijd zou hebben gezegd dat Nederland bang was voor Duitsland. De 22-jarige bood na afloop wel zijn excuses aan.
Prinsessengedrag
Prinses Laurentien, bekend van haar strijd voor de toeslagenouders, is door meerdere ambtenaren van het ministerie van Financiën beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Ze zou zich intimiderend hebben opgesteld en hen “onbehoorlijk hebben bejegend”.
Het nieuws bereikte ook de internationale pers. Onder andere de Waalse krant La Libre schreef over haar “prinsessengedrag”. Laurentien werkt met haar Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) aan gerechtigheid voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Hiervoor werkt ze samen met het ministerie, wat regelmatig tot wrevel en “hoogoplopende emoties” zou leiden.
Haar (dure) methode om de ouders te compenseren heeft meerdere keren onder vuur gelegen. In totaal zou de hele hersteloperatie in samenwerking met haar stichting zo’n 14 miljard kosten, 5 miljard meer dan gedacht.
Frikandellendief
In Noord-Brabant werd vorige week een inbreker op heterdaad betrapt toen hij frikandellen aan het bakken was in het huis waar hij eerder was binnengedrongen. De geliefde snack lag net in de hete olie toen de politie binnenviel en de man inrekende.
Het incident leidt tot hilariteit in de media, ook over de grens. Onder andere in Frankrijk, waar de frikandel in het noorden tevens regelmatig op het snackbarmenu te vinden is, weidde de krant 20 minutes er een kort stuk aan.
De aanwezige politieagenten, die de frikandellen overigens in beslag namen als “bewijsstukken”, konden het niet laten een selfie te nemen met de frituursnack.