Nederland in de Europese krant | Gijzeling Ede, hyperloop en chipoorlog

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week lezen we daarin over Nederland artikelen met als onderwerpen de gijzeling in Ede, de eerste testlocatie van de hyperloop en de chipoorlog waar Nederland steeds verder in verstrikt raakt.

3 min. leestijd
Bron: iStockphoto.

Gisteren was het wereldnieuws: de gijzeling van een aantal cafémedewerkers in Ede. Ondanks dat de gijzeling uiteindelijk goed afliep, zorgde de grote spanningen en angst voor terrorisme voor veel aandacht uit het buitenland. Uit het noorden van het land kwam deze week positiever nieuws: de opening van de eerste echte hyperloop-testlocatie. Als laatste berichtte internationale media over de steeds delicatere positie van het Nederlandse ASML in de technologieoorlog tussen de Amerikanen en Chinezen.

Gijzeling

Gisteren werd het normaal zo rustige stadje Ede opgeschrikt door een gijzeling in een bekend feestcafé. In de vroege ochtend slaagde een man erin vier medewerkers van het café – die aan het einde van de stapavond nog aan het opruimen waren – te gijzelen. De man bedreigde hen met messen. Ook had hij mogelijk explosieven bij zich.

De gijzeling werd al snel groot nieuws – ook buiten Nederland. Zo besteedde de Duitse krant Welt er meerdere berichten aan.  Na lange onderhandelingen met de gijzelnemer, zijn uiteindelijk alle gegijzelden vrijgelaten. Ondertussen waren ook de 150 omliggende woningen geëvacueerd.

De dader was een bekende van de politie. Het is nog niet duidelijk waarom hij tot zijn daad kwam, al is er volgens de politie geen sprake van een terroristisch motief.

Hyperloop

Europa’s langste hyperloop-testbaan heeft zijn deuren geopend in Veendam. De hyperloop, een idee dat voor het eerst werd voorgesteld door Elon Musk in 2013, wekte wereldwijd veel interesse. Omdat de hyperloop de snelheden van vliegtuigen zou kunnen evenaren of zelfs overstijgen, was het dé grote belofte.

De grote doorbraak bleef vooralsnog uit – het bleek te duur en te ingewikkeld – toch blijven voorstanders geloven in de potentie van een hyperloopsysteem dat Europa in de nabije toekomst zou kunnen doorkruisen.

Mogelijk komt daar nu verandering in. In Nederland gaat het European Hyperloop Center voor het eerst testen uitvoeren met een ‘bescheiden’ pijp van 420 meter. Zo bericht de Britse krant The Guardian. De opening van deze testfaciliteit markeert mogelijk een keerpunt in de ontwikkeling van de hyperloop. Wie weet zal de eerste hyperloop ooit dus vanuit Nederland vertrekken.

Chipoorlog

Nederland bevindt zich midden in een geopolitieke strijd tussen de Verenigde Staten en China over geavanceerde elektronische chips. De reden: de Nederlandse chipproducent ASML. Zo schrijft de Franse krant Le Monde.

Tijdens een recente ontmoeting tussen de demissionair premier Mark Rutte en de Chinese president Xi Jinping in Peking werd duidelijk dat de inzet hoog is. De VS oefenen druk uit op Nederland om ASML – als enige bedrijf ter wereld in staat bepaalde schakelingen te maken – niet toe te staan onderhoud uit te voeren aan de in China geleverde apparatuur.

De spanningen maken Nederland de spil in het spanningsveld tussen de Verenigde Staten en China. China loopt qua chiptechnologie nog flink achter op het westen en er is dus veel geld te verdienen voor bedrijven als AMSL.

Het brengt Nederland in een nogal delicate positie. Ook Rutte zelf – topfavoriet om de volgende NAVO-baas te worden – moet de Amerikanen niet te veel op de tenen trappen. In Peking probeerde hij dus beide kanten tevreden te houden. “Het beschermen van de belangen van ASML staat op nummer één”, aldus zijn woordvoerder. Maar: “Wij zeggen ook dat onze nationale veiligheid en die van onze partners vóór economische belangen gaan.”