Nederland in de Europese krant | Formatieperikelen, Koningsdag, miljardencadeau voor ASML

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week lezen we daarin over de moeizame formatiegesprekken, Koningsdag en ASML.

3 min. leestijd

Ook deze week is er nog weinig voortgang geboekt tijdens de formatiegesprekken, zagen Belgische journalisten. Verder was onze koning gisteren jarig, wat met hulp van Duitse politieagenten groots werd gevierd in Emmen. Tenslotte, krijgt een ander oer-Hollands kroonjuweel een flinke som geld om in Nederland te blijven, tot lichte teleurstelling van de Fransen.

Wilders

Ook in België, waar ze zelf toch ook wel wat gewend zijn met ellenlange kabinetsformaties, volgen ze de Nederlandse onderhandelingen op de voet. “Het politieke schouwspel in Nederland is zo mogelijk nog van een ander niveau”, schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

Want: na vijf maanden moeizaam onderhandelen is er nog altijd geen nieuwe regering. De Vlaamse krant weidt dat vooral aan het “onvoorspelbare” gedrag van Wilders. Zo deed hij begin deze week nog aangifte tegen oppositieleider Frans Timmermans (Groenlinks-PvdA) vanwege een vermeende “oproep tot geweld”.

Ook schorste Wilders recent de onderhandelingen. De PVV-leider was “klaar” was met “concessies doen”, vooral op het gebied van asiel en migratie. Het blijft de vraag of hij wel echt “milders” is en of ze er nog uit gaan komen. Dat valt de komende weken te bezien, concludeert de krant van onze zuiderburen.

Verjaardagsfeest

Hoe dan ook, Nederland wordt niet alleen geleid door moeilijk kijkende politici. De koning is er ook nog en die was deze week jarig. Goedgehumeurd trok hij gisteren met de rest van de koninklijke familie naar Emmen, waar ze dit jaar de eer hadden zijn verjaardagsfeest te organiseren.

Er was veel politie op de been om de Van Oranje-stoet te bewaken. En niet alleen Nederlandse agenten: ook zes Duitse collega’s waren aanwezig, schrijft de eveneens Duitse krant Welt.

Sinds 2009 was het de tweede keer dat de Duitse politie meewerkte aan de beveiliging op Koningsdag. Nederland en Duitsland hebben namelijk een politiesamenwerkingsverdrag, wat grensoverschrijdend ingrijpen (in gemengde politieteams) mogelijk maakt. Recent kwam de Hollands-Duitse samenwerking nog in het nieuws vanwege de plofkraakbendes die vanuit Nederland kraken bij de buren organiseren.  

ASML

En dan nog een Hollandse trots: De regering heeft besloten om 2,5 miljard euro te investeren in chipgigant ASML, om het bedrijf zo in Nederland te houden. Demissionair premier Mark Rutte wil daarnaast ook dat ASML kan uitbreiden in het technologiepark van Eindhoven. Dit schrijft de Franse krant Le Monde.

Peter Wennink, tot afgelopen woensdag baas van ASML (nu met pensioen) wilde zijn bedrijf misschien naar een ander land verhuizen. Frankrijk werd genoemd als meest kansrijke optie, aangezien Wennink het stokje overdraagt aan Christophe Fouquet, een Fransman.

Nu hebben de regering en ASML toch afspraken weten te maken om ASML in Nederland te houden. Prijskaartje: 2,5 miljard euro. Daarnaast belooft de regering te helpen met geld voor wegen, huizen en scholen voor ASML-werknemers.