Deze week kwam Nederland in het Europese nieuws met het einde van een jarenlang juridisch gevecht rondom woekerpolissen. En waar één zaak eindigt, begint een andere: The Guardian schrijft dat acht eilandbewoners Nederland voor de rechter slepen omdat er te weinig gebeurt tegen klimaatverandering op Bonaire. In België maken ze zich verder zorgen over Nederlandse jongeren die in grote getalen fruitige vapes komen inslaan.
Woekerpolis
Nationale-Nederlanden, de grootse verzekeraar van Nederland heeft deze week een schikking van 360 miljoen euro getroffen met vijf groepen polishouders. Zo komt er een einde aan een jarenlange en schijnbaar uitzichtloze juridische strijd, zo schrijft de Belgische zakenkrant L’Echo. Het conflict is beter bekend als de “woekerpolis” zaak. Al sinds de jaren ’90 zijn honderdduizenden klanten de dupe van onrechtvaardige kosten en een gebrek aan transparantie op deze beleggingsverzekeringen.
De belofte was destijds dat men met deze verzekeringen meer rendement kon krijgen dan op een spaarrekening. Handig om te sparen voor je oude dag, of voor het kopen van een huis. Maar omdat het eigenlijk een beleggingsproduct was, schoten de kosten omhoog toen de beurzen na de eeuwwisseling inzakten.
Nationale-Nederlanden, met verschillende (voormalige) aanbieders van deze woekerpolissen, zoals ABN Amro, Aegon en Delta Lloyd, verenigd onder NN group, heeft de afgelopen jaren al ongeveer een miljard euro uitgegeven om deze problemen op te lossen. De rechter oordeelde in september dat NN group zijn klanten niet goed had geïnformeerd over de kosten. De verenigde polishouders zullen ieder minstens 500 euro krijgen, oplopend tot wel 10.000 euro in sommige gevallen.
Caribische klimaatcrisis
Ook in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden word een juridische strijd gevoerd. Acht inwoners van Bonaire dagen, samen met Greenpeace, Nederland voor de rechter voor het nemen van onvoldoende maatregelen tegen de klimaatcrisis. Zo schendt de Nederlandse staat hun mensenrechten, schrijft de Britse krant The Guardian.
Bonaire, dat sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland is, wordt ernstig bedreigd door klimaatverandering. De stijgende temperaturen, afnemende neerslag en de voorspelling van permanente overstromingen eisen steeds meer hun tol. De eilandbewoners willen daarom concrete plannen zien, waarin de lokale bevolking meer betrokken wordt.
Ondanks een eerder gestuurde waarschuwingsbrief aan Nederland, bleef gerichte actie uit. De hoop is nu dat de rechter Nederland een schop onder de kont zal geven die niet alleen Bonaire, maar ook de andere Nederlandse Caraïbische eilanden zal helpen.
Vape Nation
Sinds 1 januari dit jaar is de verkoop van e-sigaretten met een zoet smaakje verboden in Nederland. Dit om het roken van e-sigaretten, ook wel vapen genoemd, minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. De afgelopen jaren is de populariteit van de vape enorm toegenomen omdat het gezonder en cooler zou zijn dan de saaie sigaret. De Vape Nation cultuur, met online grapjes, handgebaren en heeft veel jongeren al jaren in zijn greep. De gezondheidsrisico’s zijn echter vergelijkbaar.
Hoewel het verbod in een deel van Nederland wel een effect heeft, halen jongeren in de grensregio’s hun voorraad nu gewoon in Belgische winkels, zo schrijft de Belgische krant De Morgen. In sommige gemeenten is het voldoende om gewoon de straat over te steken naar het Belgische deel van het dorp en klaar is kees.
De krant schrijft dat er in België nog geen verbod op exotische vape-smaakjes wordt overwogen. Wel wordt er gedacht aan strengere verkoopvoorwaarden. De Belgische krant stelt dat een echt effect pas bereikt kan worden, wanneer er op Europees niveau strengere regels komen, vergelijkbaar met het succesvolle Europese tabaksreclameverbod. De bal ligt dus bij Brussel.