Nederland in de Europese krant | Dreigend vertrek ASML, groeiende woningnood en tramruzie leidt tot rechtszaak

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. Deze week probeert de Nederlandse regering koste wat het kost paradepaardje ASML in Nederland te houden. Verder groeit te woningnood tot ongekende hoogtes en sleept Maastricht onze zuiderburen voor de rechter.

2 min. leestijd

De Nederlandse regering zet alles op alles om te voorkomen dat ASML, het grootste bedrijf van het land, naar het buitenland verhuist. Dit vanwege zorgen over het aanscherpen van het migratiebeleid, aldus de Britse krant The Guardian.

ASML, een belangrijke speler in de chip- en halfgeleiderindustrie, heeft gewaarschuwd dat het huidige klimaat kan leiden tot moeilijkheden bij het aantrekken van buitenlandse talenten. Deze zijn nogal belangrijk voor het bedrijf, dat onderdelen uit de hele wereld haalt maar zijn apparatuur in elkaar zet in Veldhoven.

De regering voert nu gesprekken met ASML om het bedrijf in Nederland te houden onder de naam “Operatie Beethoven”. Dit om de chipfabrikant, ondanks het veranderende vestigingsklimaat, toch te overtuigen te blijven investeren in Nederland.

Woningnood

Nederland heeft steeds meer last van het grote tekort aan woningen. Vooral in de grote steden Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is de situatie gespannen, schrijft het Franse kanaal France Info.

In zes jaar tijd is het tekort met 100.000 woningen gegroeid. Oorzaken zijn onder meer de toestroom van Oekraïense vluchtelingen en het gebrek aan betaalbare huizen. Afgestudeerde studenten blijven steeds vaker noodgedwongen in hun studentenkamers wonen.

De Franse krant wijst naar het verwaarlozen van de sociale woningbouw ten gunste van de private sector als hoofdoorzaak van alle problemen. Het vorige kabinet beloofde tegen 2030 900.000 nieuwe woningen te bouwen. En hoewel er wel tegen die tijd wel verbetering wordt voorspeld, zal er nog steeds een tekort van 200.000 woningen zijn.

Trammelant

Maastricht en Nederlands-Limburg dagen Vlaanderen voor de rechter vanwege het mislukken van het Spartacus-dossier. Ze eisen een terugbetaling van 19,6 miljoen euro, die ze hadden geïnvesteerd in een tramverbinding naar Hasselt. Dit schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

De tramplannen zijn voor Maastricht een hoofdpijndossier sinds 2004. Door allerlei problemen is de tram, die had moeten zorgen voor een betere woon-werkverbinding, nooit van de grond gekomen.

Nadat de Vlaamse regering vorig jaar het project met de sneltram officieel stopzette en het omvormde tot een verbinding met trambussen, eiste Nederland 22,6 miljoen euro schadevergoeding. Vlaanderen betaalde al 3 miljoen euro terug, maar over de resterende 19,6 miljoen euro werd nog onderhandeld. Omdat overleg niets opleverde, stapt Maastricht nu naar de rechtbank.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie