Nederland, Europa en de coronapas

3 min. leestijd
(Selective focus, focus on the smart phone) A defocused young girl, wearing a face mask, is holding a passport and a smart phone with a with an example of a certificate of vaccination against the Covid-19 disease.

De coronamaatregelen worden versoepeld, maar dat heeft z’n prijs. De burger zal moeten geloven aan een coronapas. Een omstreden middel.

In de persconferentie van premier Rutte, werden dinsdagavond flinke aanpassingen van de coronamaatregelen afgekondigd door het demissionaire kabinet. Zo verdwijnt vanaf 25 september de anderhalvemeterregel. Maar er werden niet alleen versoepelingen aangekondigd. Het kabinet wil een coronapas invoeren met een QR-code. Die krijg je alleen als je volledig gevaccineerd bent, of zeer recent getest, of als je onlangs hersteld bent van corona.

In de rest van Europa is zo’n coronapas allang gemeengoed, onder andere Frankrijk, Italië, Duitsland en Oostenrijk maken er gebruik van. Je moet de QR-code laten zien bij een bezoek aan bijvoorbeeld bioscopen, restaurants en terrassen. De precieze regels verschillen per land. In Denemarken was de coronapas ook deel van de maatregelen, maar daar zijn sinds afgelopen week alle coronamaatregelen afgeschaft.

‘Optiefen’

Tijdens een Kamerdebat donderdag wordt over de invoering van de maatregel in Nederland gesproken. Een aantal politieke partijen maakt duidelijk dat ze het absoluut niet eens zijn met de inzet van de pas. “Optiefen met die #toegangsbewijzen”, twittert Geert Wilders (PVV) als reactie op de kabinetsplannen.

Naast de PVV en FVD hebben ook Denk, Partij voor de Dieren, JA21, SGP, Van Haga en BBB laten weten dat ze niet enthousiast zijn over de maatregel. De negende partij in dit rijtje is Volt, enigszins onverwachts vanwege hun band met de EU. De partij zelf ziet het standpunt niet als een verwijdering van de praktijk in de rest van Europa. “Er is geen sprake van één Europese lijn, in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk wordt de pas ook niet toegepast”, zegt de woordvoerder.

Voor Volt zou de coronapas een optie kunnen zijn, maar ze vinden het een maatregel die alleen in het uiterste geval kan worden genomen. Het kabinet moet eerst ‘zijn huiswerk doen’ en andere middelen inzetten om de coronapandemie onder controle te brengen. Verder is de partij ertegen dat de coronapas zou worden ingezet om de vaccinatiegraad te verhogen. In een blog wordt het voorstel gedaan om de basisregels vast te houden en aan de burger duidelijker te maken dat het veilig is om je te laten vaccineren.

Maatregel naleven

Als de coronapas toch door de Tweede Kamer komt, is het nog de vraag of ondernemers de maatregel zullen naleven. Zo liet een groep horecaondernemers op de Haagse Grote Markt op Facebook weten dat ze geen van allen van plan zijn om bezoekers er naar te vragen. “Het kan niet zo zijn dat de horeca en de cultuursector worden gebruikt om mensen die zich niet laten prikken tóch dat duwtje in de richting van vaccinatie te geven”, schrijven ze. “Bij ons blijft iedereen welkom, ook na 25 september.”

Forum voor Democratie riep volgers op de Facebookpagina van de partij op zich niet aan de regels te houden. “Wij roepen heel Nederland – gevaccineerd of ongevaccineerd – op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Controleer mensen níet op een QR-code. Laat mensen zonder mondkapje wél je bus binnen.” Volt sluit zich bij dit standpunt niet aan. “Wij zijn voor de democratische rechtsstaat, dus als de maatregel er doorheen komt moet iedereen zich er gewoon aan houden. We hopen dat mensen verstandig doen en ook alsnog afstand blijven houden.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie