De NAVO is jarig. Het militaire bondgenootschap tussen 32 landen bestaat 75 jaar. En op de dagen dat NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel bij elkaar komen om het te vieren, werken ze ook aan een nieuw voorstel. Een fonds van 100 miljard euro waarmee Oekraïne 5 jaar lang militair gesteund kan worden.
Voorspelbaar
Het fonds moet de NAVO helpen af te stappen van incidentele steun aan het land. Hoewel NAVO-landen veel militaire steun aan Oekraïne geleverd hebben, denk aan wapens, uitrustingen, munitie, tanks en artillerie, gebeurde dat altijd los van elkaar en ongestructureerd. De ene maand kreeg Oekraïne bijvoorbeeld veel munitie, de andere paar maanden niets.
Het fonds moet ervoor zorgen dat er geld beschikbaar is om met regelmaat, op voorspelbare momenten dus, hulp naar Oekraïne te sturen. Daarnaast is het een signaal van de NAVO aan Rusland. President Poetin mag en kan de oorlog niet winnen, vindt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
Lenteoffensief
De situatie aan het front in Oekraïne wordt steeds nijpender. De militaire steun aan het land uit de Verenigde Staten stokt omdat de republikeinen dwarsliggen. Dat heeft gevolgen voor de Oekraïense soldaten. Rusland blijft aanvallen uitvoeren en heeft daar zelfs nieuwe soldaten voor opgeroepen. Iedere dag trekken de Russen beetje bij beetje op en ze maken daarbij veel gebruik van artilleriegranaten uit landen als Noord-Korea, China en Iran. Oekraïne kan de Russen niet bijbenen en zit opnieuw met een munitietekort.
Zelensky’s roep om hulp is de laatste tijd steeds luider geworden. Hij vreest voor een lenteoffensief van de Russen. Alles wijst erop dat de Russen voorbereidingen treffen, maar waar ze precies zullen toeslaan is nog onduidelijk. Een grote gecoördineerde aanval van de Russen, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van artillerie, kan zomaar de Oekraïense verdedigingslinies breken.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie
Nieuw geld
Er is volgens Stoltenberg dus 100 miljard euro nodig om Oekraïne langdurig te steunen. Maar waar komt dat geld vandaan? Veel durfde Stoltenberg journalisten nog niet te vertellen. Duidelijk is wel dat het volgens de secretaris-generaal gaat om nieuw geld. Dat betekent dat NAVO-landen geen geld kunnen halen uit bestaande potjes en hiervoor dus zelf een financiële bijdrage moeten leveren.
Op de NAVO-top in Washington van juli wordt duidelijk of het plan van Stoltenberg werkelijkheid wordt. Vooralsnog zijn er bezwaren. NAVO-lid Hongarije weigert bijvoorbeeld wapens aan Oekraïne te leveren. Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán zou het plan de NAVO veranderen van een defensief bondgenootschap in een offensief bondgenootschap.
Nederland
Nederland lijkt wel voorstander te zijn van het voorstel. Sinds het begin van de oorlog heeft het kabinet zich sterk uitgesproken voor militaire en financiële hulp aan Oekraïne. Inmiddels heeft Nederland bijna 3 miljard euro aan militaire steun aan het land uitgegeven. 1,2 miljard daarvan zijn militaire middelen uit eigen voorraden. Denk aan helmen, uitrusting, radioapparatuur en voertuigen. Verder heeft Nederland zo’n 1 miljard euro aan militaire goederen gekocht voor Oekraïne.