Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) windt er geen doekjes om: “Oekraïne heeft zicht op NAVO-lidmaatschap en dat wordt ook ondersteund door het kabinet. Dat is gewoon staand beleid.” Eerder deze week hamerde ook minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) daarop.
“Geen enkel land heeft het recht om toe te treden tot de NAVO”
Die houding staat echter haaks op de standpunten van coalitiepartners PVV en BBB. “Geen enkel pad is onomkeerbaar. We moeten de mogelijkheid altijd openhouden”, vertelt PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Hij neemt expliciet afstand van het standpunt van het kabinet. “Geen enkel land heeft het recht om toe te treden tot de NAVO. Die vraag moet worden beantwoord door de lidstaten. We moeten daarbij kijken wat in ons eigen belang is en niet enkel in het belang van Oekraïne.”
Tijdens een Kamerdebat over de bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken volgende week wil ook SP’er Sarah Dobbe weten of Oekraïens NAVO-lidmaatschap echt onomkeerbaar is.
Veldkamp: “De NAVO-top, dus de 32 leiders, hebben die woorden letterlijk gebruikt.” Hij spreekt daarom over “een diplomatiek feit”. Maar om de daadwerkelijke stappen te zetten moet Oekraïne wel eerst aan de technische voorwaarden voldoen. “Daar zijn we nog niet en ik weet ook niet of dat in juni op de NAVO-top in Den Haag het geval gaat zijn.”
Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de huidige oorlog in Oekraïne eindigt. De Roon denkt er het zijne van: “Als het sluiten van een wapenstilstand enkel gebeurt om zich voor te bereiden op een volgende ronde, dan is het zeker niet in het belang van Nederland dat Oekraïne lid wordt. Dan halen we het probleem aan boord.”
“Imperialistisch denken”
Eerder deze week gaf ook BBB-Kamerlid Marieke Wijen-Nass aan dat haar fractie terughoudend is over Oekraïens NAVO-lidmaatschap. Net als BBB-zwaargewicht Henk Vermeer pleitte ze ervoor om van Oekraïne “een bufferstaat” tussen Europa en Rusland te maken. Minister Brekelmans noemde dat “imperialistisch denken uit de 19e eeuw”.
Ook Veldkamp reageert kordaat: “Dat druist in tegen het soevereiniteitsbeginsel, dat stelt dat landen zelf mogen kiezen tot welke bondgenootschappen en clubs ze willen horen. Ook Oekraïne heeft het volste recht om zelf die keuze te maken.”
Wat betekent het Europese beleid op de oorlog in Oekraïne voor Nederland? Iedere twee weken krijg je een update van de ontwikkelingen. Abonneer je hier.