De liberalen in het Europees Parlement (Renew) willen de directeur van TikTok, Shou Zi Chew, ondervragen. In een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, roepen ze op om Chew uit te nodigen voor een hoorzitting. Ze willen meer weten over de manier waarop het socialemediaplatform TikTok werkt. Ook willen ze de directeur herinneren aan de Europese privacywetgeving.
De brief is verstuurd op aandringen van Europarlementariër Bart Groothuis (VVD). In Nieuwsuur riep hij vorige week al op tot een hoorzitting. Hij vindt de app gevaarlijk. Deels is dat omdat de app gegevens op telefoons kan benaderen. Dat kunnen volgens hem bedrijfsgeheimen zijn of gevoelige e-mails van ambtenaren. Daarnaast bepaalt het algoritme van TikTok wat mensen wel of niet te zien krijgen. “Dat zijn risico’s”, zegt Groothuis.
China
In 2017 werd in China een inlichtingenwet aangekondigd. Bedrijven moeten meewerken aan spionageactiviteiten. Dat kan volgens Groothuis ook gaan om het verspreiden van desinformatie of het beïnvloeden van verkiezingen.
TikTok maakt onderdeel uit van het Chinese internetbedrijf ByteDance. Zo’n zestig procent van de aandelen zijn in handen van investeerders van over de hele wereld, twintig procent in de handen van medewerkers en nog eens twintig procent in handen van de Chinese oprichters. In de VS en de EU is men dus bang dat gegevens die via TikTok verkregen worden in handen van China kunnen vallen. Zo’n 150 miljoen Europeanen maken gebruik van TikTok.
Zakelijke telefoons
Vorige maand stuurde de Europese Commissie al een e-mail naar haar medewerkers met de vraag om TikTok zo snel mogelijk te verwijderen. Wie dat niet deed, zou op termijn geen toegang meer hebben tot mails of werksoftware. De maatregel geldt voor alle zakelijke telefoons en persoonlijke toestellen als daar werkgerelateerde apps op staan.
Ook in het Europees Parlement is het verboden om TikTok te gebruiken op zakelijke telefoons. Ook op persoonlijke telefoons wordt de app afgeraden.
Europarlementariërs
Europese politici zijn ondanks de zorgen wel nog te vinden op TikTok. Het algoritme van TikTok zorgt ervoor dat ook zonder veel volgers filmpjes door grote aantallen gebruikers gezien worden. De kans om ‘viral’ te gaan, waarbij in een korte tijd een video veel aandacht krijgt, is daarom een stuk groter.
Ook in het Europees Parlement is dat in het verleden duidelijk geworden. De christendemocratische fractie in het Europees Parlement (EVP) was er bijvoorbeeld vroeg bij. Inmiddels publiceert de groep filmpjes over Europarlementariërs en heeft de groep 52.000 volgers. Ook de sociaaldemocraten van het S&D zitten op TikTok. Zij hebben zo’n 5000 volgers.
Ook sommige Europarlementariërs hebben besloten TikTok te gaan gebruiken. De Ierse Clare Daly van de linkse fractie (GUE/NGL) post regelmatig filmpjes over haar werk in het Europees Parlement. Ze kan rekenen op zo’n 10.000 tot 20.000 views met uitschieters tot 100.000 views. Inmiddels heeft ze bijna 400.000 volgers.
Nederlandse Europarlementariërs zijn weinig te vinden op TikTok. Alleen Rob Roos en Rob Rooken van JA21 lijken TikTok uitgeprobeerd te hebben. Gezamenlijk hebben ze drie filmpjes gepubliceerd over hun werk in het Europees Parlement.