Landbouwminister Adema maakt Europees debuut

Vandaag gaat de kersverse minister voor Landbouw Piet Adema (CU) voor het eerst samenzitten met zijn Europese collega’s. Daarbij staan onder meer de Europese bosstrategie en het Commissievoorstel dat iets aan de kunstmestcrisis moet doen, op de agenda.

2 min. leestijd
Den Haag, 05-10-2022 Piet Adema Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Foto Valerie Kuypers en Martijn Beekman / Rijksoverheid

(bron foto: Rijksoverheid, Martijn Beekman)

Nederland en Brussel: als het over landbouwbeleid ging, lagen ze steevast op ramkoers. Altijd zochten de Nederlandse boeren de randjes op van wat Bussel toeliet, met uiteraard het stikstofdossier als de frontlinie op het slagveld. 

Maar die relatie moet veranderen, vindt landbouwminister Adema. Volgens een Europese diplomaat zal hij zijn debuut vandaag vooral aangrijpen “om bruggen te bouwen”. Daarvoor wil hij het contact met de Europese Commissie aanscherpen. Nu er een paar pijnlijke dossiers achter de rug zijn, zoals de afschaffing van de Nederlandse vrijstelling voor stikstof, zou daarvoor meer ruimte zijn. Ook wil Adema met de Fransen naar een oplossing zoeken voor de verhitte discussie over visserij. Franse politici vinden dat Nederlandse vissers de zee voor de Franse kust met hun grote sleepnetten leegroven. 

Waarover gaat de bijeenkomst?

Grote knopen zullen er vandaag niet doorgehakt worden: de Europese ministers van Landbouw willen vooral van de gelegenheid gebruikmaken om van gedachten te wisselen. Toch staan er thema’s op de agenda die grote gevolgen voor Nederland kunnen hebben. 

Allereerst buigen de lidstaten zich over het voorstel van de Europese Commissie om de kunstmestregels te versoepelen. Door de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende sancties is het aanbod van kunstmest sterk geslonken. En dat is zorgelijk in tijden waarin de voedselzekerheid onder druk staat. Brussel besloot hierop de staatssteunregels voor de Europese kunstmestsector te versoepelen. 

Hierbij had Nederland ook graag gezien dat ‘renure’, een alternatief voor kunstmest, vrijgesteld zou worden van de stikstofregels. Door op dit alternatief volop in te zetten, had Nederland het tekort aan kunstmest kunnen opvangen. Maar die aanpak zag Brussel niet zitten. Toch laat een Europese diplomaat weten dat Nederland de stappen die de Europese Commissie heeft gezet, wel als “een positieve ontwikkeling” beschouwt.

Een ander belangrijk gespreksonderwerp is de Europese bosstrategie: die moet Europese ontbossing aanpakken en voor natuurherstel van flora en fauna zorgen. Ook hier zijn er raakvlakken met het stikstofdossier. In het verlengde van deze Europese bosstrategie moet tegen 2035 30 procent van de natura-2000-gebieden hersteld worden. Tegen 2050 is dat zelfs 90 procent. Omdat deze gebieden stikstofgevoelig zijn, vormen zij een belangrijke beperking op de hoeveelheid stikstof die boeren in hun omgeving mogen uitstoten. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie