Kabinet zet in op Europees kapitaal: ‘Economie moet innovatiever, productiever en concurrerender’

2 min. leestijd
Minister van Financien Heinen in gesprek met zijn Belgische collega Van Peteghem (links). Bron: Europees Parlement

Het Nederlandse kabinet wil de Europese kapitaalmarktunie versterken. Dat moet leiden tot meer grensoverschrijdende investeringen en dus meer economische groei. Minister Heinen van Financiën en minister Beljaarts van Economische Zaken presenteerden de plannen deze week. 

“De sleutel voor onze groei ligt in Europa. Er is genoeg kapitaal, maar dit moet wel geïnvesteerd worden. Een goed werkende kapitaalmarktunie is hiervoor cruciaal. Dit is in het belang van de Nederlandse economie: bedrijven en burgers profiteren hiervan”, zegt Heinen.

Te veel drempels

De huidige Europese kapitaalmarkt is versnipperd. Op dit moment is het makkelijk voor een Nederlandse investeerder om in Nederland te investeren, maar als ze dat over de grens willen doen wordt het moeilijk. Bedrijven kampen daardoor met beperkte financieringsmogelijkheden, want investeerders uit andere EU-landen blijven weg. 

Wat kan er beter?

Het kabinet stelt drie verbeteringen voor: Zo moet er beter toezicht komen op grensoverschrijdende financiële activiteiten. Dat zou volgens het kabinet de internationaal investeren aantrekkelijker maken. Ook zouden Europese investeringsfondsen uitgebreid moeten worden en moet de Europese Investeringsbank (EIB) meer investeren in durfkapitaal, dat zijn investeringen met hogere risico’s, vaak startende bedrijven. En ook belangrijk: een harmonisering van regels over faillissement bijvoorbeeld. 

Brusselse plannen

De Europese Commissie presenteert morgen zelf ook een plan voor de Europese kapitaalmarkt. “Hoog tijd”, vindt NSC-Europarlementariër Dirk Gotink. Europa moet meer gebruik gaan maken van haar slagkracht als het om kapitaal en investeringen gaat, stelt hij in aanloop naar de presentatie. 

“Ongeveer 10 triljoen euro (70%) van het Europese spaargeld staat op dit moment op bankrekeningen met weinig rendement”. Een gemiste kans volgens Gotink. “Het moet makkelijker en veiliger worden voor spaarders om dit geld te investeren”, legt hij uit. “Zodat spaarders de kans krijgen hun geld beter te investeren en Europese bedrijven meer toegang krijgen tot kapitaal om te innoveren en concurreren.”