Het besluit van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor een steunpakket voor Oekraïne van 61 miljard dollar is ontzettend belangrijk. Dat stelt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot voorafgaand aan een vergadering in Luxemburg met haar Europese collega’s. De steun komt op het juiste moment, door het verbeteren van de weersomstandigheden wordt er langzaamaan steeds meer gevochten op het front in Oekraïne.
Amerikaans gekibbel
Na maanden kibbelen over het steunpakket, kwam het Huis van Afgevaardigden er uiteindelijk toch uit. Republikeinen en democraten konden het daarvoor niet eens worden over de steun die ze Oekraïne wilde geven. Het pakket dat er nu ligt, moet Oekraïne helpen wapens en munitie te krijgen, maar ook luchtverdedigingssystemen. Overigens gaat een groot deel van de steun de eigen Amerikaanse industrie in om die wapens voor Oekraïne te produceren, maar ook de eigen voorraden weer op peil te brengen.
Abonneer je nu op de nieuwsbrief Veiligheid & Defensie
Minister van Defensie Kajsa Ollongren noemt het een belangrijke week. Vrijdag kwam de NAVO nog bij elkaar, dit weekend kwam het nieuws over Amerikaanse steun, maandag spreken EU-ministers weer met elkaar en later deze week is er een nieuwe NAVO-vergadering. Het is goed dat de westerse bondgenoten van Oekraïne nu vaak bij elkaar komen, stelt Ollongren. “We moeten echt focussen op snellere leveringen.”
Ook Bruins Slot noemt de stap van de VS cruciaal. Nederlandse en Europese ministers en ook demissionair premier Rutte hebben de afgelopen weken aangedrongen bij hun Amerikaanse collega’s op het aannemen van het steunpakket. “Iedereen heeft dat gedaan”, verduidelijkt Bruins Slot.
Luchtverdediging
Oekraïne kampt de laatste maanden opnieuw met een munitietekort en heeft te weinig luchtverdedigingssystemen om Russische raketaanvallen af te slaan. “We verkennen iedere optie”, vertelt Ollongren. Nederland is in het bezit van Patriot-luchtverdedigingssystemen. Dat systeem kan met radartechnologie raketten opsporen en schiet die dan met een eigen raket uit de lucht. Oekraïne vraagt al langere tijd om meer van dat soort systemen.
Welke steun Nederland kan geven, is niet duidelijk. Eerder zei het kabinet geen systemen aan Oekraïne te kunnen doneren, want we hebben er zelf niet genoeg. Nederlandse militairen zouden dan niet meer kunnen trainen met de luchtverdedigingssystemen. Maar sinds de NAVO-vergadering vrijdag zegt het kabinet alle mogelijke opties te verkennen. Duidelijk is wel dat dat samen moet gebeuren, stelt Ollongren.
Sancties Iran
Ook sancties op Iran kunnen Oekraïne mogelijk helpen. Vandaag praten EU-ministers over nieuwe sancties op Iran nadat het 300 drones afvuurde op Israël. Vooral de Iraanse defensie-industrie en aanvoerketens van grondstoffen moeten door het sanctiepakket geraakt worden. Dat raakt volgens Bruins Slot niet alleen Iran, maar ook Rusland. Iran leverde in de laatste maanden, immers, veel explosieve drones aan Rusland.