Interview | Raquel Garcia Hermida – Van der Walle: ‘Drugs weren uit Europese havens met aanpak corruptie en versterking Europol’

Zeven EU-landen waaronder Nederland en België willen de strijd aangaan met de georganiseerde misdaad. Om specifiek te zijn: de criminele netwerken die via Europese havens tonnen aan drugs het Europese continent op smokkelen. Brusselse Nieuwe interviewde Europarlementariër Garcia Hermida – Van der Walle (D66) over haar bezoek aan de havens en de Europese plannen om drugscriminaliteit uit de havens te weren.

3 min. leestijd
Bron: Europees Parlement – Europarlementariër Raquel Garcia Hermida – Van der Walle (D66)

De zeven landen presenteerden deze week een plan. Harmoniseer veiligheidsregels in Europese havens, screen medewerkers beter en pak corruptie aan. D66-Europarlementariër Raquel Garcia Hermida-van der Walle (D66) juicht de plannen toe. Garcia Hermida bracht vorige maand een bezoek aan de haven van Rotterdam. Ze schetst een beeld van een gigantisch doolhof aan terminals en containers. “Als je de schaal van de haven van Rotterdam een keer meemaakt, zie je hoe complex het is om alles goed in de gaten te houden”, legt ze uit. Het gaat om 42 kilometer aan terminals. En bij bijvoorbeeld de European Container Terminal komen per week wel 23.000 vrachtwagenchaufeurs langs. “Een enorme klus dus”, noemt Garcia Hermidda-van der Walle de strijd tegen drugssmokkel.

Wat kan beter?
Wat Garcia Hermida-van der Walle betreft heeft Europa een aantal opties. Regels harmoniseren zodat criminelen niet gewoon een andere haven gaan proberen (het zogeheten waterbedeffect) is een ding. Maar vooral Europol, de Europese instantie die nationale politiediensten ondersteunt, uitbreiden en corruptie aanpakken zijn doorslaggevend, vindt de Europarlementariër.

Op dit moment dient Europol meer als adviseur. Nationale diensten leveren data aan aan Europol, dat trouwens in Den Haag gevestigd is. Europol gooit alle data bijeen en analyseert de data in de hoop trends te ontdekken. Lukt dat, dan waarschuwen ze nationale Openbare Ministeries, die op hun beurt politie of douanediensten inzetten. Maar Europol mag zelf geen actie ondernemen of mensen arresteren. Of dat in de toekomst wel moet gebeuren, daar is Garcia Hermida-van der Walle nog niet over uit, maar duidelijk is dat Europol meer bevoegdheden én middelen moet krijgen. Een van de douaniers vatte het goed samen vindt ze. “Het is een kat en muisspel maar zolang de muis (de criminelen) aanzienlijk meer middelen heeft, wordt het voor de kat lastig.” Meer middelen en geld dus, is de conclusie.

Anti-corruptiewet
Garcia Hermida-van der Walle heeft haar hoop verder gevestigd op nieuwe Europese anti-corruptiewetgeving. Ze is hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement en onderhandelt nu met de Europese Commissie en EU-landen over de uitwerking van de wet. Het doel is om anti-corruptieregels in Europa gelijk te trekken, want als de regels teveel van elkaar verschillen gaan criminelen gewoon forumshoppen, stelt ze. “Ze kijken waar de pakkans en de straffen het laagst zijn en de preventie het zwakst is”, legt ze uit. Voorlopig gaan de onderhandelingen nog even door. De Europese Commissie is het grotendeels eens met de wensen van het Parlement. Alleen de EU-landen moeten nog overtuigd worden.