Hoofdpijndossier Schiphol wordt groter: Raad van State kraakt plannen kabinet

De Raad van State heeft stevige kritiek op het kabinetsplan om het aantal vluchten op Schiphol te beperken. Volgens het hoogste adviesorgaan is onduidelijk hoe het voorstel zorgt voor een eerlijke balans tussen de belangen van omwonenden en de economie. Volgens de Raad van State worden omwoners niet voldoende beschermd en bezwaren vanuit Brussel genegeerd.

2 min. leestijd
Bron: Istock Luchthaven Schiphol

Het kabinet wil vanaf 1 november een limiet van 478.000 vluchten per jaar invoeren, waarvan 27.000 ’s nachts. Dit plan maakt deel uit van het zogeheten Balanced Approach-proces van de Europese Unie, waarmee de EU het aantal mensen dat lijdt onder chronisch transportlawaai met 30% wil verminderen. 

De afspraken voor dit plan moeten snel gemaakt worden: vóór 8 mei moet Schiphol aan luchtvaartmaatschappijen laten weten hoeveel er gevlogen mag worden. Omdat de officiële regels niet op tijd klaar zijn, kiest minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) nu voor een snelle, tijdelijke afspraak met Schiphol. De formele regels worden later aangepast.

Mag dat?

Maar mag dat zomaar? De Raad van State twijfelt. Eerder zei het kabinet zelf nog dat zo’n besluit meer wetgeving nodig heeft. Ook vindt de Raad van State dat minister Madlener beter moet uitleggen waarom hij de bezwaren van de Europese Commissie grotendeels negeert. Als een land het aantal vluchten beperkt vanwege geluidsoverlast, moet het daar namelijk eerst over overleggen met Brussel. Maar volgens de Europese Commissie heeft minister Madlener dat niet goed gedaan. Hij vergat bijvoorbeeld mee te nemen dat KLM juist investeert in stillere vliegtuigen.

Ook is het onduidelijk, volgens de Raad van State, hoe het voorgestelde maximumaantal vliegtuigbewegingen “een eerlijke balans is tussen de grondrechten en belangen van omwonenden en andere belangen.”

KLM en andere luchtvaartmaatschappijen willen dat het krimpplan wordt aangepast. De rechter in Haarlem verwees hun bezwaar door naar de Raad van State, die uiteindelijk beslist. De Raad van State komt later met een definitief oordeel over de krimpplannen, nadat het kabinet op 8 mei een beslissing heeft genomen. Belanghebbenden, zoals luchtvaartmaatschappijen en omwonenden, kunnen daarna in beroep gaan.

Een oordeel van de afdeling advies van de Raad van State is overigens niet bindend. Het kabinet kan de kritiek op de Schipholplannen dus negeren.

Turbulent plan

Het plan is al langer een hoofdpijndossier voor de minister. Een paar weken geleden kreeg hij tijdens een commissiedebat ook al flinke kritiek op het plan. De VVD wees erop, net als de Europese Commissie, dat het onterecht is dat de stillere vliegtuigen van KLM niet worden meegerekend, terwijl GL, PvdA en PvdD boos waren omdat de minister volgens hen te veel de kant van de luchtvaartmaatschappijen zou kiezen en te weinig rekening hield met de omwonenden.