Onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken en binnenkort misschien nieuwe Eurocommissaris Wopke Hoekstra is alvast op de website van de Europese Commissie te vinden. Nog niet als een van de Eurocommissarissen natuurlijk. Daarvoor moet eerst het Europees Parlement hem goedkeuren, maar wel alvast als ‘Commissioner designate’. Kandidaat-Eurocommissaris dus.
Ook is duidelijk wat de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen nu precies van Hoekstra verwacht. Veel op het gebied van klimaat, maar lang niet alles. In een zogeheten ‘mission letter’, overigens een aangepaste kopie van de brieven die ze vier jaar geleden naar de nieuwe Eurocommissarissen stuurde, legt Von der Leyen zijn taken uit. Eigenlijk lijkt Hoekstra een soort klimaatambassadeur te worden.
Klimaatplannen
Echt nieuwe wetgeving komt er voor de Europese verkiezingen niet meer. Hier en daar wordt nog onderhandeld met de lidstaten of het Parlement. Maar Hoekstra hoeft niet aan nieuwe dingen te beginnen. Wel moeten de lidstaten nog veel Europese wetgeving omzetten naar nationale wetgeving. Lidstaten hebben daar altijd even de tijd voor. Hoekstra’s eerste taak: toezien op de implementatie van Europese klimaatwetgeving. Hij moet de landelijke klimaat- en energieplannen bekijken en samen met de Eurocommissaris van Energie Maroš Šefčovič aanbevelingen geven.
Hoekstra moet ook aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Zowel tussen landen als bij de Verenigde Naties krijgt hij van Von der Leyen de opdracht onderhandelingen over het emissiehandelssysteem en hernieuwbare energie te leiden. Daarbuiten gaat hij zich bezighouden met het werk van het EU-innovatiefonds, dat groene projecten financiert. Ook krijgt hij de opdracht de nieuwe klimaatcultuur in Europa te promoten. In samenwerking met organisaties en bedrijven moet hij evenementen organiseren, hij wordt een soort ambassadeur dus.
Verhoor
Het duurt nog even voor Hoekstra op de stoel van Timmermans zit. Hij moet eerst nog doorgelicht worden door de commissie Juridische Zaken in het Europees Parlement. Die kijken of er geen belangenverstrengeling is. Daarna volgt de hoorzitting in het Europees Parlement en dat belooft koorddansen te worden. Hij kan niet te veel toegeven aan de Europese sociaaldemocraten en de Groenen die veel van hem verwachten op het gebied van klimaat, maar ook niet te veel aan de Europese christendemocraten en conservatieven, zonder van iedereen de steun te verliezen.