Europa moet in 2040 90 procent minder CO₂ uitstoten dan in 1990, zo vertelde Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra vandaag aan de pers in Brussel. Het is een juridisch vastgelegd doel in aanloop naar 2050, wanneer Europa volgens de klimaatafspraken van Parijs volledig klimaatneutraal moet zijn.
Politiek gevoelige discussie
In 1990 stootte de EU nog 5,7 miljard ton CO₂ of vergelijkbare broeikasgassen uit. In 2022 stootte de EU nog maar 3,4 miljard uit, een daling van 40 procent. Deze daling moet de komende jaren dus doorzetten. “Het is politiek gevoelige discussie”, zegt Hoekstra. “Politiek gaat net zoveel over hoe je communiceert en coalities bouwt als om wat je gedaan krijgt.” Dat is ook de reden dat zijn plannen iets langer op zich lieten wachten dan verwacht. Hoekstra nam zijn tijd, want hoe verkoop je duurzaamheid aan continent dat zich voorbereidt op een mogelijke oorlog en niet weet te concurreren met groeiende industrieën zoals die van China?
Door het doel van 2040 vast te leggen zegt de Commissie: het gaat echt gebeuren. Er komt geen uitstel. Dat stelt fracties zoals de socialisten en de groenen in het Europees Parlement tevreden maar het geeft bedrijven ook de zekerheid die ze nodig hebben, zegt Hoekstra. Zo kunnen ze zonder zorgen investeren in het verduurzamen van hun bedrijven en wordt de EU tegelijkertijd minder afhankelijk van landen zoals Rusland, waar we voorheen bijna al onze energie van kochten.
Versoepelingen
Maar bedrijven en landen krijgen het ook iets makkelijker dan verwacht. Hoekstra stelt bijvoorbeeld voor om een klein deel van de reductie in CO₂-uitstoot ook buiten de EU mee te tellen. Europese bedrijven zijn door producten in Brazilië te kopen indirect verantwoordelijk voor de CO₂-uitstoot daar. En omdat ‘klimaat niet discrimineert’ vindt Hoekstra het dan ook geen probleem dat Europese bedrijven of landen ook de CO₂-reductie in Brazilië meetellen als ze daarin investeren.
Dat draagt niet alleen bij aan de globale CO₂-reductie, maar kan ook gewoon goedkoper zijn. Een Nederlands bedrijf kan dus koolstofkredieten kopen in het buitenland en nog steeds de doelen halen. Compleet in het buitenland investeren kan niet, want van de benodigde 90 procent koolstofreductie, mag maar 3 procent reductie in het buitenland meegeteld worden.
Verder wil Hoekstra landen ook de ruimte geven om te spelen met klimaatdoelen van verschillende sectoren. Een sector die de klimaatdoelen niet haalt kan dus, als het aan Hoekstra ligt, gecompenseerd worden met hulp van een sector die de doelen juist makkelijk haalt. Dat moet landen als Nederland ruimte geven om te blijven bouwen, bijvoorbeeld. Verder krijgen landen de ruimte om bossen, oceanen en veengebieden mee te rekenen in het emissiehandelssysteem, een soort uitstootbelasting met als doel bedrijven te dwingen minder uit te stoten.
Wat nu?
De Commissie legt haar plannen nu voor aan het Europees Parlement en de EU-landen. Die kunnen de voorstellen nog aanpassen. De eerste test is in juli wanneer klimaatministers in Brussel zich over de klimaatdoelen buigen.
Lees een uitgebreid verhaal over de klimaatplannen van Wopke Hoekstra exclusief in de Nieuwsbrief Klimaat & Energie van Brusselse Nieuwe. Abonneer je hier.