Het heeft iets weg van een camping, het dak van het nieuwe Tweede Kamergebouw. Maar op deze dinsdagochtend komen de mensen hier niet om te ontspannen. “Blabla stikstofcrisis… Politiek: pak NU de NATUURcrisis aan”, staat op de knalgele spandoeken die ze bij zich hebben. De mannen en vrouwen op het dak zijn demonstranten van Greenpeace en ze eisen onmiddellijke actie.
Laatste kans
“Volgende week zijn de Algemene Politieke Beschouwingen, we geven de politiek nu nog één kans”, zegt Andy Palmen, directeur van Greenpeace. “We willen een concreet maatregelenpakket van de Kamer voor het stikstofprobleem, anders stappen we naar de rechter.”
Met de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn worden EU-landen regels opgelegd om de Europese natuur te beschermen. Palmen denkt dat de EU veel beter z’n best kan doen wat betreft de uitvoering van deze regels. “De Europese Commissie moet gewoon zeggen: Nederland, dit mag zo niet! En het stikstofprobleem is niet alleen een Nederlands probleem, als de situatie hier verbetert kunnen andere lidstaten ook volgen.”
1,5 uur slaap
Op het plein voor het Kamergebouw staat de groep demonstranten die het niet gelukt is om het dak te beklimmen. Tom Grijsen staat er, hoofd biodiversiteit bij Greenpeace, maar vandaag aan de slag als vrijwilliger. “Op anderhalf uur slaap”, lacht hij. “Want ik erger me er kapot aan. De richtlijnen vanuit Brussel zijn goed, maar alles valt of staat met de uitvoering. Daar ligt de verantwoordelijkheid van Nederland.”
De groep politieagenten om de protesteerders heen staat wordt steeds groter. Af en toe kijken ze ongemakkelijk over hun schouder naar de agenten. Greenpeace heeft zich voorbereid op een lange zit met kleine tentjes en koelboxen vol eten en drinken voor de protesteerders. Maar als ze weggestuurd worden, zullen ze zich niet verzetten. “We houden het wel vreedzaam”, zegt Tom. Even later grijpt de politie in en rond het middaguur zijn alle demonstranten van het dak gehaald.