Maar eerst en vooral: wat is dat ‘Fit for 55‘-pakket ook al weer? Met deze reeks klimaatwetten wil Brussel tegen 2030 de CO2-uitstoot van de EU met 55 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Daarnaast wil Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld zijn. Een zeer ambitieus doel dus. En nu we door de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk van onze gasverslaving af willen, schakelt Brussel de klimaattransitie liefst nog een versnelling hoger. Het zou dan ook mooi meegenomen zijn als het Europees Parlement en de EU-lidstaten dit jaar nog een akkoord kunnen sluiten over een groot deel van het ‘Fit for 55’-pakket.
CO2
Bij deze laatste eindsprint staan nog drie dossiers op het spel. Allereerst CO2-uitstootrechten, een soort verhandelbare bewijzen die toestemming geven om bepaalde hoeveelheid CO2 uit te stoten. Op dit moment mogen veel sectoren, waaronder de metaalindustrie, nog onbelast uitstoten omdat ze gratis CO2-uitstootrechten krijgen.
Nu er wellicht een CO2-grensbelasting aankomt, het tweede dossier, moeten die gratis rechten op de schop. Onder de CO2-grensbelasting moeten bedrijven van buiten de EU immers belasting betalen over hun CO2-uitstoot wanneer ze naar ons willen uitvoeren. Als Europese bedrijven dan wel nog gratis mogen uitstoten, zou dat voor oneerlijk concurrentie zorgen.
Sociaal Klimaatfonds
Tot slot staat er ook nog het Sociaal Klimaatfonds op de agenda. Die moet financiële ondersteuning bieden aan gezinnen met een lager inkomen. Om ook hen door de klimaattransitie te helpen. “Deze drie dossiers zijn onderling volledig verweven. Daarom vinden de onderhandelingen gelijktijdig plaats. Dat kost de nodige tijd; mogelijk komt pas zaterdagnacht een akkoord in beeld”, vertelt Europarlementariër Esther de Lange. “We moeten er bovendien voor zorgen dat Europa zorgt voor minder CO2-uitstoot, niet voor minder industrie. Met de huidige energieprijzen is ademruimte voor de industrie van belang om banen in Europa te houden. Ook aandacht voor de meest kwetsbare huishoudens is cruciaal voor het laten slagen van de energietransitie. Je kunt immers niet groen doen, als je rood staat.”
Benieuwd op welke punten de onderhandelingen nog wel eens erg spannend kunnen worden? In onze klimaatnieuwsbrief kom je er alles over te weten!