Vanuit de Verenigde Staten wordt fel gereageerd op de boetes van de Europese Commissie. Apple noemt de sancties oneerlijk en stelt dat ze de privacy van gebruikers schaden en het bedrijf dwingen om technologie gratis beschikbaar te stellen. Apple heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de boete. Apple kreeg een boete van 500 miljoen euro, omdat het volgens de Commissie appontwikkelaars belemmerde om gebruikers te informeren over goedkopere opties buiten de App Store. Apple moet deze beperkingen opheffen en mag dit in de toekomst niet nog een keer doen.
Ook Meta gaat in beroep. Het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram beschuldigt de Europese Commissie ervan tarieven op te leggen om succesvolle Amerikaanse bedrijven te benadelen. “Dit gaat niet alleen om een boete. De Commissie dwingt ons om ons verdienmodel te veranderen, terwijl Chinese en Europese bedrijven onder andere regels mogen opereren,” reageerde Joel Kaplan, Chief Global Affairs Officer bij Meta. Meta kreeg een boete van 200 miljoen euro omdat gebruikers in de EU moesten kiezen: óf betalen voor een versie zonder advertenties, óf gratis gebruikmaken van Facebook en Instagram, maar dan hun gegevens laten volgen. Volgens de Commissie was dat geen eerlijke keuze, omdat er geen alternatief werd geboden waarbij minder persoonsgegevens werden verzameld, terwijl de dienst verder gelijkwaardig was.
Economische afpersing
Het Witte Huis was er woensdag ook als de kippen bij om haar afkeuren uit te spreken. De Amerikaanse regering noemde de boetes een “nieuwe vorm van economische afpersing” en stelde dat de Verenigde Staten dit niet zal accepteren. Eerder had Donald Trump vergelijkbare EU-maatregelen al bestempeld als ‘buitenlandse afpersing.’
Teresa Ribera, vicevoorzitter van de Europese Commissie, wees de Amerikaanse kritiek van de hand en benadrukte dat de sancties zijn gebaseerd op duidelijke regels die voor alle bedrijven gelden, ongeacht hun afkomst. Ook Thomas Regnier, woordvoerder van de Commissie, onderstreepte dit: “De regels zijn niet gericht op Amerikaanse bedrijven. Ze gelden voor iedereen: of je nu Amerikaans, Chinees of Europees bent. In de EU speel je volgens de regels.”
Los van handelsoorlog
Over de hoogte van de boetes zei hij: “Ik zal niet zeggen dat deze boetes bescheiden zijn. Ze zijn proportioneel en houden rekening met de ernst en duur van de overtredingen.” Regnier benadrukte dat het handhaven van Europese wetgeving voor techbedrijven losstaat van de handelsoorlog tussen de EU en de VS: “We gaan onze techwetgeving handhaven, daar bestaat geen twijfel over.”
Nederlandse reacties
Binnen Europa wordt met gemengde gevoelens naar de boetes gekeken. Nederlandse Europarlementariërs zijn blij dat de Commissie optreedt, maar uiten kritiek op de hoogte van de boetes en de handelingssnelheid van de Commissie. Dirk Gotink van NSC vindt de boetes te laag. Hij noemt het een eerste stap en wil dat Brussel strenger gaat optreden: “Deze bedrijven zijn groot geworden door machtsmisbruik.” Volt’s Reinier van Lanschot vindt dat de Europese Commissie rijkelijk laat in actie komt. “Door haar aarzelende houding heeft de Commissie een precedent geschapen waarbij onze wetten het risico lopen om inzet te worden bij dreigende handelsoorlogen.”
D66 is blij dat de Europese Commissie niet is gezwicht voor de chantage van de Amerikaanse tech-oligarchen. “Figuren als Zuckerberg en Musk bemoeien zich actief met onze democratieën en vragen koning Trump om bescherming tegen EU-boetes. Dat mag gelukkig niet baten”, zegt Gerben-Jan Gerbrandy. Hoewel hij blij is dat de Europese Commissie niet over een nacht ijs is gegaan, het onderzoek duurde jaren, mag het wel wat sneller voortaan. “Het is goed dat we zorgvuldigheid betrachten. Toch voelt die traagheid als zwakte, gelet op de snelheid waarmee de ontwikkelingen elkaar opvolgen. Het is nodig om veel meer te investeren in controle en handhaving, want het moet sneller.”