De Europese Commissie wil in totaal 330 miljoen euro uittrekken om boeren te helpen. Door klimaatverandering, de oorlog in Oekraïne en oplopende kosten voor energie komen sommige boeren in de problemen te zitten. Het geld mag door lidstaten direct aan boeren gegeven worden.
Geldpot
Volgens het plan zou Nederland bijna 5 miljoen euro ontvangen. De regering mag dat aan boeren geven en zelf nog eens verhogen tot maximaal 200 procent van het ontvangen bedrag. De grootste hap uit het budget gaat naar Italië. Dat land zou zo’n 60,5 miljoen euro ontvangen.
Sinds de coronapandemie kampen boeren in Europa met hogere kosten voor energie. Ook de oorlog in Oekraïne heeft kosten voor boeren omhooggedreven. Zo is kunstmest een stuk duurder geworden. Tegelijkertijd kampen boeren in Spanje en Portugal met droogte. Tijd dus om actie te ondernemen, vindt de Commissie.
Er zijn wel regels verbonden aan het geld. Lidstaten moeten aan de Commissie vertellen hoe ze het geld uitgeven, wie het ontvangt en op welke manier het geld de situatie voor de boer beter maakt.
Oekraïens graan
Naast de 330 miljoen euro is er nog eens 100 miljoen euro opzijgelegd voor boeren in Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. Om Oekraïne te helpen, werden er doorvoerroutes aangelegd voor Oekraïense landbouwproducten. Hier en daar belandden veel van die producten echter op de lokale markt. Daardoor konden boeren in grenslanden van Oekraïne niet meer opboksen tegen de lage prijzen. Het speciale potje van 100 miljoen is bedoeld om juist die boeren bij te staan.
Abonneer je op onze nieuwsbrief Landbouw & Visserij en ontvang elke maand een overzicht van de belangrijkste Europese zaken die Nederland raken op het gebied van landbouw, visserij, voedselkwaliteit en dierenwelzijn.