Europese Commissie voorziet 1,23 miljard euro voor mentale gezondheidsepidemie

De Europese Commissie presenteerde een pakket met twintig plannen die de mentale gezondheid van de Europeaan moeten verbeteren.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Zo’n 85 miljoen: zoveel Europeanen kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. Daarbovenop worstelt nog eens kwart van de Europeanen met eenzaamheid en blijft zelfmoord de op één na meest voorkomend doodsoorzaak onder jongeren. 

“En terwijl de cijfers blijven stijgen, vinden veel Europeanen het nog steeds moeilijk om hun problemen uit te spreken en hulp te zoeken”, vertelt Eurocommissaris Margaritis Schinas, verantwoordelijk voor het promoten van de Europese manier van leven. Het pakket dat de Europese Commissie gisteren presenteerde moet het tij keren. Het prijskaartje van het pakket: 1,23 miljard euro. 

“Hiermee willen we een licht laten schijnen op mentale gezondheidsproblemen zodat ze niet langer taboe zijn. Het is oké om je niet oké te voelen”, vervolgt Schinas.

Hervormingen

Concreet moet het geld gaan naar twintig initiatieven die inzetten op verschillende vormen van mentale gezondheid. Zo komt er meer budget om personeel op te leiden in de mentale gezondheidszorg. Ook kunnen lidstaten financiering krijgen om op eigen initiatief hervormingen door te voeren in de sector, die in veel landen zwaar overspoeld wordt. 

Ook komen er onder meer preventiecampagnes over zelfmoord en depressie en campagnes over mentale gezondheid op de werkvloer. “Stress en burn-outs zorgen voor de helft van alle niet-gewerkte werkdagen. Dat is totaal onacceptabel: naar je werk gaan, zou je niet ziek mogen maken”, vertelt Eurocommissaris Stella Kyriakides, verantwoordelijk voor gezondheid en voedselveiligheid. 

Tot slot stelt de Europese Commissie platform voor voor mensen die kanker overleefden en moet er voor kinderen betere bescherming op het internet komen. “Cyberpesten komt nog veel te vaak voor”, aldus Kyriakides.

Prijs van mentale gezondheid

Los van de morele plicht, heeft de Europese Commissie ook heel duidelijke economische beweegredenen. De kosten van nu niet ingrijpen, zouden oplopen tot 600 miljard euro per jaar, ofwel vier procent van Europese bbp. Ter vergelijking: in 2021 bedroegen alle gezondheidskosten samen in de EU zo’n acht procent van het bbp. 

Die kosten lopen vooral op door hogere gezondheidskosten die ontstaan doordat er niet tijdig wordt ingegrepen. Ook een lagere tewerkstellingsgraad en minder productieve werknemers ten gevolge van mentale problemen vormen een grote kostenpost.