Europese Commissie sleept Nederland voor de rechter

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie sleept Nederland voor de rechter. Nederland heeft Europese wetgeving over de detachering van bestuurders in het wegvervoer niet omgezet in nationale wetgeving. In maart 2022 kreeg Nederland al een waarschuwing. Daar is volgens de Commissie niks mee gebeurd.

Gedetacheerde bestuurders zijn bestuurders die in een ander land rijden dan waar hun werknemer gevestigd is. In de Europese wetgeving is de definitie van gedetacheerde bestuurders dezelfde voor heel de EU. Dat maakt de controle op de handhaving van de arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid van die bestuurders gemakkelijker.

Wetgeving

Lidstaten moeten dat soort wetgeving omzetten naar nationale wetgeving. In maart 2022 had Nederland nog niet laten weten de wetgeving omgezet te hebben. Brussel startte een inbreukprocedure. Dat is in principe een waarschuwing. Nu heeft de Commissie besloten naar de rechter te stappen.

Europees Hof

Het betekent dat de zaak bij het Europees Hof in Luxemburg komt te liggen. Als het Hof besluit dat Nederland inderdaad te weinig gedaan heeft om de wetgeving te implementeren kan Nederland een boete krijgen.

Naast Nederland heeft ook Portugal nog niks gedaan volgens de Commissie. Ook zij moeten naar het Europese Hof.

Andere uitspraken van het Europees Hof? Via onze tweewekelijkse nieuwsbrief Democratie & Rechtsorde blijf je op de hoogte.