Europese Commissie keurt 70 miljoen aan staatssteun goed voor glastuinbouwsector

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland mag van de Europese Commissie 70 miljoen euro steun geven aan de glastuinbouwsector. Het geld is bedoeld voor midden-en kleinbedrijven die in de sector actief zijn.

In Europa gelden regels over staatssteun. Lidstaten mogen niet zomaar geld uitgeven om eigen bedrijven te helpen. Dat zou de concurrentiepositie van bedrijven in rijke landen enorm bevoordelen ten opzichte van bedrijven in armere lidstaten.

Staatssteun

Nederland mag de steun geven vanwege de oorlog in Oekraïne. Door de oorlog hebben bedrijven het moeilijker dan voorheen. Energie is duurder geworden, de inflatie is gestegen en ook bepaalde grondstoffen en voedsel zijn moeilijker te verkrijgen doordat bepaalde handelsroutes niet meer gebruikt kunnen worden.

De steun heeft de vorm van garanties op leningen. De overheid staat dan garant bij leningen die bedrijven afsluiten. Zo kunnen bedrijven vaak betere voorwaarden voor een lening krijgen. De garanties gelden voor 70 procent van de leningen en duren 4 jaar. In specifieke situaties kan die tijd verlengd worden tot 6 jaar.

Volgens de Europese Commissie valt het Nederlandse plan binnen de Europese regels. Daarnaast ziet de Commissie de staatssteun als noodzaak om het land uit een tijdelijke crisis te halen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie