Het Europees Parlement wil dat de EU meer doet om Oekraïne te helpen. Zo moet er meer militaire steun komen in de vorm van wapens, maar mag de EU ook de politieke, economische en humanitaire hulp omhoog schroeven.
EU-Oekraïne-top
Het Europees Parlement kwam samen ter voorbereiding op de EU-Oekraïne-top, die vrijdag van start gaat. Volgens de Europese Commissie is de boodschap dezelfde als de vorige keer. De Europese Unie zal Oekraïne tot het einde blijven steunen.
Sinds het begin van de oorlog in februari vorig jaar heeft de Europese Unie bijna 50 miljard euro aan steun besteed. Dat gebeurde in de vorm van giften en infrastructuur. Ook ging 12 miljard euro naar militaire middelen. Daarnaast zijn er in totaal negen sanctiepakketten tegen Rusland opgesteld, die ervoor moeten zorgen dat Rusland minder geld heeft om oorlog te voeren.
Het Europees Parlement wil nu ook dat de EU gaat kijken naar een herstelfonds dat moet bijdragen aan de wederopbouw van het land. Europarlementariërs willen dat bevroren geld van de Russische Bank daarbij gebruikt wordt.
Toetreding
Ook roept het Europees Parlement de Oekraïense autoriteiten op om zo snel mogelijk de hervormingen door te voeren die ervoor moeten zorgen dat Oekraïne toegelaten kan worden tot de EU.
Samen met andere EU-landen heeft Nederland bij het opstellen van een gezamenlijke verklaring op de rem gedrukt. De landen willen niet de indruk wekken dat Oekraïne een uitzonderingspositie heeft. Premier Rutte zei eerder al dat “er geen sneltreinprocedure bestaat”.
Wel erkennen de betrokken landen de vooruitgang die Kiev geboekt heeft, onder meer op het vlak van corruptiebestrijding. Dat is echter nog niet genoeg om daadwerkelijk lid te worden van de EU.