Europees Openbaar Ministerie bevriest 45 miljoen euro in fraudeonderzoek EU-geld

Ook in Nederland wordt Europees geld wel eens misbruikt. Het Europees Openbaar Ministerie hield zich in 2022 bezig met tien van dat soort zaken en wist 45 miljoen euro terug te vinden.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) dat onderzoek doet naar misbruik van Europees geld is vorig jaar in Nederland met zes nieuwe onderzoeken naar fraude gestart. In totaal zou er zo’n 76 miljoen euro gemoeid zijn met de zaken. Dat blijkt uit het jaarrapport van het EOM.

Onderzoek

Het EOM is een onafhankelijk orgaan van de Europese Unie dat onderzoek doet naar strafbare feiten die de financiële belangen van de EU schaden. De instantie kan betrokkenen ook vervolgen en voor de rechter brengen.

In totaal liepen er in 2022 tien onderzoeken in Nederland. De schade van het geldmisbruik loopt volgens het EOM op tot 109.5 miljoen. Iets minder dan de helft van die schade komt door btw-fraude en zo’n 45.7 miljoen euro is inmiddels op verzoek van het EOM bevroren.

Door heel Europa liepen er vorig jaar 1117 actieve onderzoeken. In totaal zou daarbij aan 14.1 miljard euro fraude gepleegd zijn. Rechters hebben tot nu toe 359 miljoen euro daarvan bevroren.

Bewezen

Het EOM startte haar werkzaamheden in juni 2021. Samen met relevante nationale instanties van 22 deelnemende EU-landen deed het onderzoek naar misbruik van EU-geld.

2022 was het eerste volledige kalenderjaar waarin het EOM onderzoek deed. Volgens hoofdaanklager Laura Codruta Kösevi heeft het EOM zich vorig jaar bewezen. “Anderhalf jaar na de start van onze activiteiten kan de potentie van het EOM niet genegeerd worden”, zegt ze.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie