VDL Nederland gehackt: Europarlement wil EU-team tegen cyberaanvallen

2 min. leestijd
Dangerous Hooded Hacker Breaks into Government Data Servers and Infects Their System with a Virus. His Hideout Place has Dark Atmosphere, Multiple Displays, Cables Everywhere.

Regelmatig vallen hackers Europese overheden, instellingen of bedrijven aan. Vanmorgen nog werd het Nederlandse bedrijf VDL in het Zuid-Limburgse Born getroffen door een cyberaanval. Het zou gaan om een aanval die het hele bedrijf raakt: mailverkeer is onmogelijk en de productie is noodgedwongen stilgelegd.

Juist om dit soort problemen te voorkomen moet er een EU-team komen om die aanvallen af te slaan, zeggen Europarlementariërs in een rapport. Ze maken zich vooral zorgen over aanvallen uit Rusland, China en Noord-Korea. 

De cybereenheid genaamd Joint Cyber Unit moet nog worden opgericht. Vervolgens zal die snel moeten kunnen reageren op aanvallen. Dit is hoog nodig, stelt de Estlander Urmas Paet, die de situatie onderzocht. In het rapport wordt ook het Pegasus-spionageschandaal genoemd, waarin Europese journalisten, activisten en politici tot op het hoogste niveau digitaal werden bespioneerd.

De Nederlandse Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) ondersteunt de oproep. “Europa moet reageren op nieuwe hybride dreigingen. Een nieuw soort contra-hybride instrumentarium is hard nodig in het Strategisch Kompas, en wij moedigen de instellingen aan om dit in gang te zetten.” Met ‘wij’ doelt Groothuis op Renew, de liberale fractie in het Europees Parlement

China en Rusland

Leden van het Europees Parlement uiten hun zorgen over het voortdurende agressieve online gedrag van landen als China, Rusland en Noord-Korea. Veel cyberaanvallen tegen overheidsinstellingen en bedrijven komen uit die hoek.

Ziekenhuis platleggen

Het probleem van de cyberaanvallen staat al langer op de Europese agenda, maar concrete actie werd nog niet ondernomen. Daarom vindt het Europees Parlement het hoognodig deze oproep te doen. Toch is ook bij de Commissie het besef dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan als er geen adequate tegenmaatregelen worden genomen.

“Legers en raketten zijn niet langer nodig om grote schade aan te richten”, waarschuwde Commissievoorzitter Von der Leyen in haar jaarlijkse toespraak over de Staat van de Unie. “Je kunt gewoon vanaf je laptop industriële installaties, stadsbesturen en ziekenhuizen platleggen. Je hebt niet meer nodig dan een smartphone en een internetverbinding om hele verkiezingen te saboteren.”

MEER EUROPEES TECH-NIEUWS: Grote bezwaren tegen gebruik kunstmatige intelligentie bij politie