Europa wil hack tegen cyberaanvallen

2 min. leestijd

Vandaag wordt er in het Europees Parlement gedebatteerd over het beleid dat de veiligheid van het internet in Europa moet borgen. Daarbij wordt vooral gekeken hoe de samenwerking tussen civiel en militair niveau kan worden verbeterd. En dat debat komt op een goed gekozen moment.

Stoorzender

Zo werd onze afhankelijkheid van de digitale wereld gisteravond eens te meer duidelijk toen Facebook, Instagram en WhatsApp urenlang niet beschikbaar waren door een wereldwijde storing. Het gevolg? Een mediastorm op het resterende digitale platform: Twitter.

Hoewel er geen sprake was van een dreiging van buitenaf, de problemen zouden door een interne fout zijn veroorzaakt, werd er op Twitter massaal kritiek geuit: Hoe kan dit? Zijn er gegevens gelekt en dus ook veiligheidsrisico’s aan verbonden? Hoe kunnen we dit voorkomen?

Digitaal fort 

Vragen die de Europese Unie al langer probeert te beantwoorden. Vandaag wordt er gedebatteerd over de toekomststrategie waarin Europa meer moet investeren in gezamenlijke cyberdefensie-capaciteiten, en -operaties. Zo wil Europa een digitaal fort worden dat in de toekomst beter kan reageren op cyber-aanvallen van buitenaf.

Maar ook de cyberveiligheid ín het Europees Parlement moet beter, zo stelde Bart Groothuis (VVD) eerder deze week (lees hier). Na 19 maanden concludeerde het oud-hoofd van de cyberveiligheid van het ministerie van Defensie dat het Parlement een makkelijk doelwit is voor cyberaanvallen. De zorgen van Groothuis werden overigens niet gehoord bij de IT-desk van de Europese instelling. 

Morgen zal de stemming over de nieuwe cyberstrategie plaatsvinden, de uitslag komt donderdagochtend online.