De groene waterstoffabriek die Shell gaat bouwen in de haven van Rotterdam blijkt deels betaald te worden met Europees subsidiegeld. Het megaproject dat volgens het oliebedrijf het grootste waterstofproject van de Europese Unie is, staat op een lijst van 17 Europese projecten waar de Europese Commissie in totaal 1,8 miljard euro in steekt.
Shell zei vorige week bij de bekendmaking van de plannen dat het project ongeveer 1 miljard euro kost. Het is nog niet bekendgemaakt hoeveel daarvan uit Brussel komt.
Waterstofgeld voor Zuid-Holland, Limburg en Zeeland
Naast Shell pompt de Europese Unie een onbekend geldbedrag in nog twee andere Nederlandse waterstofprojecten. Zo krijgt de Nederlandse tak van het Duitse energiebedrijf RWE steun om waterstof te winnen uit afval dat niet op een andere manier hergebruikt kan worden. Het Duitse energiebedrijf bouwt daarvoor een chemische fabriek in Geleen.
Het bedrijf Air Liquide Industrie ontvang subsidie voor de bouw van een elektrolyse-installatie in de haven van Terneuzen. Het doel van het project is het aantonen van de toepasbaarheid van een nieuwe techniek om op grote schaal water om te zetten in zuurstof en waterstof.
De Europese Commissie wil met de subsidies investeringen aanjagen die de klimaatdoelen dichterbij brengen. De focus is vooral gericht op het verduurzamen van industriële processen die veel energie vergen.
Ook steekt de Europese Commissie veel geld in projecten voor de ontwikkeling van synthetische en klimaatneutrale brandstoffen. Die moeten gebruikt gaan worden in voertuigen waar elektrische aandrijving onmogelijk is, zoals vliegtuigen en grote vrachtwagens.
Ook Groningen krijgt Europese steun
Ook in Groningen kan de vlag uit. Uit een ander Europees potje gaat er 108 miljoen euro vanuit Brussel naar het noorden van Nederland om de krimpregio concurrerend te houden. Het kabinet in Den Haag vult de Europese subsidie nog eens aan met een kleine 20 miljoen euro.
Het provinciebestuur is blij met de investering uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Die zou volgens gedeputeerde IJzebrand Rijzebol moeten bijdragen aan, zoals hij het noemt, het verbeteren van het ‘innovatie-ecosysteem’ van Groningen. Het geld zal vooral gaan naar vernieuwingen in de energiesector, het ontwikkelen van een circulaire economie, digitalisering en de gezondheidszorg.