Europa moet beter leren omgaan met de problemen van deze tijd. Burgers moeten beter voorbereid zijn op crisissen, maar ook de EU moet sneller beslissingen nemen en beter inlichtingen verzamelen. Dat staat in het Niinistö-rapport dat vandaag gepresenteerd werd.
Zeven maanden geleden gaf Ursula von der Leyen de oud-premier van Finland, Sauli Niinistö, de opdracht een rapport te schrijven. Hoe kan Europa civiel en militair de paraatheid vergroten. Niet alleen voor het geval er oorlog uitbreekt, maar ook voor een nieuwe pandemie of weerfenomenen zoals de overstromingen deze week in Spanje.
Europese paraatheid
Niinistö schreef een rapport van 165 pagina’s waarin hij uiteenzet hoe de EU haar paraatheid kan verbeteren. Niinisto kan het weten. Zijn land grenst aan Rusland en de samenleving is er meer dan in de rest van Europa voorbereid op het ergste. Zo is het niet ongebruikelijk voor Finnen om extra batterijen, voedsel en water in huis te hebben voor het geval de stroom uitvalt. Daarnaast geldt er nog steeds een soort dienstplicht waar veel jongeren aan deelnemen.
Voor Europa ziet Niinistö dan ook kansen. Zowel burgers als bedrijven en organisaties moeten betrokken worden bij het verhogen van de paraatheid, stelt de oud-president. Mensen moeten zich bewust worden van de risico’s bij weerrampen, ziektes of daadwerkelijke gewapende conflicten. Ook moeten EU-legers meer en beter samenwerken met de maatschappij.
Wat kunnen we doen?
Een voorbeeld is de paraatheid van huishoudens. Volgens Niinisto voelt bijna 60 procent van de Europeanen zich niet goed genoeg voorbereid op een ramp. De EU zou er dus voor moeten zorgen dat Europese huishoudens genoeg voedsel en water in huis hebben voor minstens 72 uur. Dat kan van pas komen bij overstromingen, maar ook als supermarkten stil komen te liggen door een andere crisis.
Ook raadt Niinistö steden aan om gebruik te maken van sensoren. Steden zijn erg kwetsbaar tijdens grote rampen, stelt de oud-premier. Gebruikmaken van extra sensoren in alledaagse apparatuur in steden zou burgers veel eerder kunnen waarschuwen dan nu vaak het geval is.
Het Niinistö-rapport zal de komende vijf jaar door de Europese Commissie gebruikt worden om beleid op te baseren.
Iedere twee weken krijg je een update van de laatste ontwikkelingen op vlak van defensie en wat dat betekent voor Nederland. Meer over dit rapport lees je in de volgende nieuwsbrief Veiligheid & Defensie. Abonneer je hier.