Europa met de borst vooruit naar COP26

2 min. leestijd

Aan de vooravond van de COP26 roept het Europees Parlement de EU op om wereldleider te blijven in de strijd tegen klimaatverandering. Het Parlement debatteerde over de VN-klimaatconferentie in Glasgow, die later deze maand van start zal gaan. Europarlementariërs Mohammed Chahim (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks) waren de twee Nederlandse woordvoerders. Eickhout is ook ondervoorzitter van de milieucommissie van het Parlement.

Eickhout: ambities moeten omhoog

“Dit is een van de belangrijkste klimaatconferenties van de afgelopen jaren en daarom het moment voor landen in de wereld om hun klimaatambitie op te drijven”, opent Eickhout. Het Parlement dringt aan op een versnelde wereldwijde klimaatactie. Gisteren spraken de EP-leden met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Raad over de richtlijnen voor staatssteun op het gebied van klimaat, energie en milieu.

Vanochtend ging het vooral over het bevorderen van een groen economisch herstel na de pandemie in de EU-lidstaten. Het Parlement hoopt dat Europa de doelstellingen die in het klimaatakkoord van Parijs in 2015 werden aangekondigd, daadwerkelijk zal nakomen. “Maar veel landen zijn nog niet op het goede spoor” concludeert Eickhout. Volgens hem zullen de emissies, ondanks alle beloftes die wereldwijd worden gemaakt, toch blijven stijgen tot 2030. De ambities moeten omhoog”.

Chahim: hoge verwachtingen

En dat moet volgens Mohammed Chahim zeker lukken: “Dit jaar gaan we naar de klimaattop met concrete plannen en we roepen iedereen op om met ons mee te doen”. Ik heb hoge verwachtingen”.

Morgen zal een resolutie over de VN-conferentie in stemming worden gebracht door het Parlement.

Het gehele debat kun je hier terugkijken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie