Eurocommissaris voor Klimaat en Fiscaliteit Wopke Hoekstra wil eenvoudigere, groenere en eerlijkere belastingen. Dat zei hij in het Europees Parlement. Hij was uitgenodigd door Europarlementariërs die zich bezighouden met financiën om de visie van de Europese Commissie op belastingbeleid te presenteren en vragen te beantwoorden.
Zonnepanelen
Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil meer belastingvoordelen voor particulieren en kleine bedrijven die investeren in zonnepanelen en warmtepompen. Hij wil het gemakkelijker maken om klimaatneutraal te investeren in energie-intensieve industrieën. Door de hoge energieprijzen daalt het concurrentievermogen van deze bedrijven.
Op het gebied van eerlijke belastingen ziet Hoekstra ruimte voor verbetering. Daarom overweegt de Europese Commissie het vermogen van superrijken te belasten, omdat belastingen op inkomen en kapitaal vaak niet voldoende zijn. De Commissie zal hierover aanbevelingen doen aan nationale beleidsmakers. Hoekstra maakt zich ook zorgen over de terugtrekking van de VS uit internationale afspraken, omdat dit ervoor zorgt dat projecten tegen belastingontduiking wegvallen.
Trump
Meerdere parlementsleden vroegen Hoekstra naar een reactie op de recente acties van Donald Trump. Hoekstra benadrukte dat de eerste stap altijd een constructieve dialoog moet zijn, maar dat de EU klaar moet staan om Europese bedrijven te verdedigen bij een eventuele handelsoorlog. Over belasting op rookwaren zei hij dat de opkomst van e-sigaretten een groot gevaar inhoudt voor jongeren en dat het plan is om de belasting op alle rookwaren te verhogen en de definities van rookwaren aan te passen om e-smoking beter aan te pakken.
De Groenen vroegen aandacht voor energiebelasting en hoe die de overstap naar hernieuwbare energie kan bevorderen. Hoekstra zei dat de Commissie in gesprek is met verschillende lidstaten en twijfelaars probeert te overtuigen. Tot slot benadrukte hij dat belastingen een heel complexe materie is, zowel op Europees als op nationaal niveau, en dat het daarom belangrijk is belastingen eenvoudiger en effectiever te maken om snel te kunnen reageren op actuele situaties.
Wat doet de Europese Centrale Bank met de rente? Lukt het Nederland om minder bij te dragen aan de Europese begroting? En waar blijft de Brusselse geldpot die het concurrentievermogen van onze bedrijven moet redden, zoals Draghi en anderen adviseerden? Elke twee weken krijg je een glasheldere uitleg over het spannendste economische en financiële nieuws uit de Europese Unie. Neem nu een abonnement en ontvang deze nieuwsbrief de eerste maand gratis! Direct opzegbaar.